FRANKFURT – Kardeş şehir anlaşmasını imzalamak üzere Frankfurt’ta üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve beraberindeki yirmi kişilik heyet, Türkiye’ye döndü. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Frankfurt’ta sivil toplum kuruluşlarını ve bazı okulları ziyaret eden Yılmaz Büyükerşen, dün yapılan törende ise Frankfurt Belediyesi’nin tarihi Kaiser Salonu’nda Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
HERKES ORADAYDI
Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Muavin Konsolosu Işıl Işık Civelek, Frankfurt Belediye Meclisi Üyeleri Turgut Yüksel (SPD), Hilime Arslaner (Yeşiller), Başkan Danışmanı Tarkan Akman, Eskişehirliler Derneği Başkanı Adnan Erden, Türkiye Sosyal Demokratları Derneği Başkanı Yıldız Akalın ve yönetim kurulu üyeleri Hasan Arslan ve Neşe Arslan, Türk Toplumu Başkanı Erhan Songün, ATÖF Başkanı Yücel Tuna, Türk Film Festivali Derneği Başkanı Hüseyin Sıtkı, Sanatçı Erden Alkan, İş adamları Gazi Güleç, Dr. İsmail Özkan, Gülay Türer, Evrim Efsun Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann, konuşmasında Türk toplumunun Frankfurt’un ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyerek, “Yine de bu töreni tarihi Kaiser Salonu’nda yapmamız bir ilk teşkil ediyor” dedi. Feldmann konuşmasında ana hatlarıyla şu noktaların altını çizdi:
Frankfurt Belediyesi Meclis Üyeleri Hilime Arslaner (Yeşiller) ve Turgut Yüksel (SPD) toplantıyı birlikte izlediler.
FRANKFURT’TA 170 MİLLETTEN İNSAN
“170 milletten insanın 200 farklı dil konuştuğu bir şehir olan Frankfurt’ta yaşamaktan mutluyuz. Burada yaşayan insanların dörtte biri yabancı pasaporta sahip. %15′i ise göçmen kökenli Alman vatandaşları. Toplam göçmen oranı yakında yarı yarıya olacaktır. Artık 4. kuşağın sorunlarını ele alıyoruz. Uyumla ilgili sorunlarımız yok değil ancak Frankfurt diğer bölgelerden çok daha iyi durumda.
Münchener Caddesi’nde Türkçe ile bütün işinizi halledebilirsiniz. Turistik anlamda da bir şeydir bu, rehberler oraları gezdiriyorlar. Frankfurt’ta gettolaşma geleneği yoktur. Biz göçmen kökenli insanlarımızla iç içe yaşamak istiyoruz. Frankfurt Büyük Karl zamanlarından beri göç almaya müsait bir yerdir. Göç dediğimiz zaman elli yıllık değil, yüzlerce yıllık bir geçmişten söz ediyoruz. Romalılar döneminde burası Musevilerin göç ettikleri bir yerdi.
Büyükerşen ve Feldmann toplantıdan sonra Türkiye kökenli gençlerle sohbet etti.
MUSTAFA KEMAL’İN FİKİRLERİNE İHTİYACIMIZ VAR
Birçok kültür ancak tek bir medeniyet vardır. Mustafa Kemal’in bu fikrine ihtiyacımız var. Bu hümanist dünya görüşünün en iyi şekilde dile getirilmesidir. Şehrimizde yarım yüzyıldır Türk kökenliler yaşıyor, 40 bin Türk kökenli insan. Bu anlaşma da kardeşlik ilişkimizin bir belgesi olarak ortaya çıkmıştır.
Eskişehir’le imzaladığımız kardeşlik anlaşmasının kararı, Belediye Meclisimizde grubu bulunan partilerin oy birliği ile alındı. Bu kararın arkasında bir siyasi irade var.
FELDMANN 23 NİSAN’I SEVDİ
Dün 23 Nisan dolayısıyla Türk çocukları makamıma oturdular ve bana barışçı siyasetin nasıl yapılması gerektiğini söylediler. Bunu bir sonraki yıl da tekrarlamak istiyoruz.
Mustafa Kemal’in 1920′de Türkiye’nin ilk bağımsız meclisini kurması vesilesiyle bunu egemenlik ve çocuk bayramı ilan etmiş ve çocuklarımız geleceğimizdir demiş olması çok önemlidir. Bu ne kadar doğru değil mi? Bizi yarınlara taşıyacak olanlar yine çocuklarımız. Gençliğin temsilcilerinin de şu anda aramızda bulunuyor olması ne kadar güzel.
Dün Sayın Büyükerşen Alman Belediyeler Birliği’nde bir konuşma yaptı ve 1200 Alman belediye başkanına hitap ederek gecenin en uzun alkışını aldı.
HDF Genel Başkan Yardımcısı Yıldız Akalın ve Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen törenden sonra bir süre sohbet ettiler.
TAKIMLARIMIZIN RENKLERİ AYNI
Kültürden ziyade bir de spor konusunda bugün Commerzbank Arena’yı ziyaret edeceğiz. Futbol takımlarımızın renkleri bile aynı, siyah ve kırmızı. Bir daha kesinlikle ikinci lige düşmeyeceğiz. Umarım bu ziyaretiniz sizi memnun etmiştir. Bu kardeşliğin umudunu birlikte taşıyalım”.
Feldmann “Belediye Başkanı Büyükerşen ağabey” diyerek Türkçe bitirdiği konuşmasının sonunda Büyükerşen’e Goethe’nin gençliğinde yazmış olduğu el yazmalarının bir kopyasını hediye etti.
TÖRENİN YILDIZI EKİCİ OLDU
Türkçe ve Almanca yaptığı konuşmasıyla törenin yıldızı olan Başkonsolos Ekici ise, “Dünyada Almanya ve Türkiye gibi yakın ilişkileri olan çok az ülke vardır. Dostluk ilişkileri, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler olarak son günlerde çok tarihi gelişmelere şahit olduk. Başkonsolos olarak bunları sizlerle birlikte yaşıyor olmaktan gururluyum. Her iki şehri bu anlaşmadan dolayı tebrik ediyorum. Somut projeler için sizlerle birlikte çalışmaya ve destek vermeye hazırız” dedi.
Ahmet Ataç, Uwe Becker, Ufuk Ekici, Yılmaz Büyükerşen ve Peter Feldmann konuşmalar arasında çalınan Türk Sanat Müziği eserlerini beğeniyle dinlediler.
BÜYÜKERŞEN DE KARDEŞİM DEDİ
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise, “Brüder Peter” diyerek Almanca başladığı konuşmasında, Kaiser Salonu’nda Atatürk ismini duyunca heyecanla alkışlayan Türk toplumunun değerli üyelerine, Eskişehirlilerin selam ve sevgilerini getirdiğini söyleyerek devam etti.
Büyükerşen konuşmasında ana hatlarıyla şunları söyledi:
“Frankfurt’ta unutamayacağımız bir misafirperverliğe şahit olduk. Burada bizi ağırlayan sevgili kardeşim Peter’e ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Gördüm ki, Alman misafirperverliği de Türk misafirperverliği kadar sıcak ve güzel.
İşte geldik gidiyoruz, hoşça kal kardeşim, hoşça kalın Frankfurtlular.
Burada 45 bin civarında Türk nüfusunun yaşaması ve çok sayıda Türk dernek ve sivil toplum kuruluşunun olması beni çok heyecanlandırıyor. Ben bu anlaşmayla Frankfurt Belediyesi’nin sizlere ‘siz benim kardeşlerimizsiniz’ mesajını verdiğini düşünüyorum.
Eskişehir adıyla ilk hemşeri derneğimiz Frankfurt’ta kurulmuştur. Eskişehir’de de belediye meclisimiz Frankfurt’la kardeş şehir olmaya oy birliği ile karar verdi.
İnsanlar dostluğa zaman ayırmalılar. Kardeş şehir anlaşmaları bunun önemli yollarından birisidir.
Büyük Türk Şairi Usta Nazım Hikmet’in de dediği gibi: İşte geldik gidiyoruz hoşça kal kardeşim deniz”.
Büyükerşen’in konuşmasında değindiği Büyük Türk Şairi Nazım Hikmet’e ait şiirin tamamı ise şu şekilde:
İsimsiz Şiirler
İşte geldik gidiyoruz
hoşça kal kardeşim deniz
biraz çakılından aldık
biraz da masmavi tuzundan
sonsuzluğundan da biraz
ışığından da birazcık
birazcık da kederinden
bir şeyler anlattın bize
denizliğin kaderinden
biraz daha umutluyuz
biraz daha adam olduk
işte geldik gidiyoruz
hoşça kal kardeşim deniz
N. Hikmet Ran