Sayfayı yazdır | Close Window

Eskişehir kanser olmasın!

Yazdırılan yer: eskisehirspor.com
Kategori: Diğer
Forum İsmi: Sohbet / Eğlence / Diğer Konular
Forum Açıklaması: Eskişehirspor ve futbol dışındaki her türlü konu, eğlence, fikir alışverişi, sohbet
URL: http://www.eskisehirspor.com/forum/forum_posts.asp?TID=4974
Yazdırma tarihi: 25/Nis/2024 saat 16:05
Yazılım Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Eskişehir kanser olmasın!
Gönderen: matt
Konu: Eskişehir kanser olmasın!
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 09:36
Eskisehir'e yapilmasi planlanan Termik Santral icin sesimizi yukseltmemiz gerekiyor arkadaslar, takimimiz yok olmasin diye cok ugrastik, ayni cabayi sehrimiz icin de gosterelim:
Santralin insan sagligina ve dogaya zarari >> http://hayred.net/eskisehir-halkina-acik-mektup/ - http://hayred.net/eskisehir-halkina-acik-mektup/
Santralin yaratacagi maddi yuk ve gerekliligine dair karsi gorusler >> https://www.esgazete.com/gundem/komurlu-termik-santral-e-tepkiler-buyuyor-h133780.html - https://www.esgazete.com/gundem/komurlu-termik-santral-e-tepkiler-buyuyor-h133780.html
Yilmaz Buyukersen'in sehir merkezine bu kadar yakin insa edilecek bir santralin olumsuz etkileri uzerine aciklamalari ve endiseleri >> https://www.esgazete.com/gundem/yilmaz-buyukersen-termik-santral-eskisehir-i-bitirir-h128963.html - https://www.esgazete.com/gundem/yilmaz-buyukersen-termik-santral-eskisehir-i-bitirir-h128963.html
**
Dunyanin gunes ve ruzgar gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarina yoneldigi bir donemde Termik Santral kurmak akla ve bilime ihanettir. Elimizden geldigince kamuoyu olusturmaliyiz. Simdilik asagidaki kampanyayi imzalamakla baslayabiliriz, arkadas ve dostlarimizi bilinclendirmeyi de ihmal etmeyelim:
https://www.change.org/p/eskişehir-e-termik-santral-yapilmasin - https://www.change.org/p/eskişehir-e-termik-santral-yapilmasin



Yanıtlar:
Gönderen: ersisli
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 11:18
Eskişehir kıymetlidir...


Gönderen: since65
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 11:24
Osmaniye, Bahçecik, Karakamış gibi rüzgar altında olan köylerin yok olması kaçınılmaz. Kömürlü termik santralın artıları buna değermi iyi hesaplamak lazım. Bir de Eskişehir'le özdeşleşen lüle taşı da bu santralın milyonlarca ton atıkları altına kalacak.


-------------
since1965


Gönderen: marcus
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 12:10
Ailelerinden biri kanser olsun ben onları göreyim bakalım bu kadar ucuz değil bizim hayatımız avrupalı insanda biz hayvanmıyız TERMİK SANTRALE HAYIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR


Gönderen: ymutlu
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 12:20
Eskişehir çevre ve yaşam platformu olarak önümüzdeki hafta şehir merkezinde standlar açılacak ve imza toplanacak. Gruplar standlara destek verip, açıklama yapabilir. El dövizleri basıldı, bu hafta izin alınıyor, maçtan önce dağıtılabilir.


Gönderen: esist
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 12:39
sesimizi duyuralım arkadaşlar
bu şekilde bu şehir gözden çıkarılmış gibi bizim sağlığımızla kimse oynayamaz.
termik santral olan yerlerdeki sağlık sorunlarını araştırın karşınıza neler çıkacak göreceksiniz.


Gönderen: Waddle
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 13:57
Yaklaşık 100 km. çapındaki alanı olumsuz etkileyeceğinden bahsediliyor, şehir merkezinin yanısıra çevresindeki verimli arazilerin de bitirilmesi anlamına geliyor! Öncelikle Alpu ve civar köylerde yaşayan insanları bilgilendirmemiz lazım!


Gönderen: Sipaly
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 17:23
matt abi helal olsun sana, hayatmzı iyice skecekler. suna destek olalım bari, izin vermeyelim.

-------------
Sen Cansın


Gönderen: ProblemES?
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 17:49
Bu konu hep gündemde olmali hatta futbolcularımız gaz maskesi ile maça çıksın...Olmuyor ise matbaya gaz maskesi şekli yaptırp taraftarlar olarak yüzümüze takalım..


Gönderen: nkÜnieses
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 22:05
Termik santral cinayet demek!!!

-------------
ES-ES


Gönderen: yirmialtı
Gönderi tarihi: 21/Ara/2017 saat 22:49
Bu işin partisi, sağcısı solcusu yok arkadaşlar. Bizi ve çocuklarımızı resmen kanser edecekler. Ya bu termik santrali yaptırmayacağız yada kanser olmamak için evimizi yurdumuzu takımımızı terkedeceğiz. Bize termik santrali iyi bişeymiş gibi gösteriyolar. YALAN resmen insanları kandırıyorlar. Bu bölgedeki tarım arazileri kuruyacak. Suyumuza havamıza santralin külleri karışacak. Göz gore göre kanserden sürünerk öleceğiz. Bu konuyu gündemde tutalım. Adminlerden ricam bu konuyu sabitlesinler ki konu gündemde daima olsun.

-------------
ES-ES


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 22/Ara/2017 saat 08:00
Proje henuz "aciklama (anons)" asamasinda iken gosterecegimiz direnis cok onemli. Asagidaki Kuresel Termik Santral Takip (Global Coal Plant Tracker) portalinda Turkiye haritasini secerseniz (bolge/lokasyon sorgulandiginda menuden once non-EU Europe, sonra Turkey secilmeli), mevcut Termik santrallerinin statuleri hakkinda bilgi sahibi olabilirsiniz. Eskisehir-Alpu'daki proje henuz aciklandigi icin 'sari' renkle gosterilmis, 'yesil' nokta ile gosterilen santral projeleri ise iptal edilmis olan projeler. Bizim de iptale kadar giden yolu sonuna kadar zorlamamiz lazim:
https://endcoal.org/tracker/ - https://endcoal.org/tracker/
Hurriyet gazetesi yazari Melis Alphan 4 Mayis 2017 tarihinde sayilari giderek artan Termik Santral projelerini kosesine tasimis:
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/melis-alphan/tarim-arazisine-termik-santral-ile-tarim-nasil-kurtulur-40446030 - http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/melis-alphan/tarim-arazisine-termik-santral-ile-tarim-nasil-kurtulur-40446030
Melis Alphan yazisinda okurlarini TEMA Vakfı’nın başlattığı “Kömür Üzer” kampanyasına yonledirmis, bir imza da bu kampanyanin altina atabiliriz:
https://www.change.org/p/k%C3%B6m%C3%BCr%C3%BCzer-tar%C4%B1m-alanlar%C4%B1na-sahip-%C3%A7%C4%B1k-tarimiletisim - https://www.change.org/p/k%C3%B6m%C3%BCr%C3%BCzer-tar%C4%B1m-alanlar%C4%B1na-sahip-%C3%A7%C4%B1k-tarimiletisim


Gönderen: Waddle
Gönderi tarihi: 22/Ara/2017 saat 16:43
Buradan çıkarılacak linyit çok kalitesiz linyit ve bunu temizleyebilecek filtre henüz üretilmedi!


Gönderen: ekinoks_26
Gönderi tarihi: 22/Ara/2017 saat 17:02
Yavaş yavaş öldürecekler...

TERMİK SANTRALA HAYIR...



-------------
KIZIL KARA BİR SEVDA


Gönderen: AzTecK
Gönderi tarihi: 22/Ara/2017 saat 22:55
Alıntı yapılan since65

Osmaniye, Bahçecik, Karakamış gibi rüzgar altında olan köylerin yok olması kaçınılmaz. Kömürlü termik santralın artıları buna değermi iyi hesaplamak lazım. Bir de Eskişehir'le özdeşleşen lüle taşı da bu santralın milyonlarca ton atıkları altına kalacak.


Malum ülkemiz elektriğinin %60 ı dışarıdan dövizle aldığımız Doğal gaz ile üretiliyor. Frenlenemeyen döviz kurları devleti bu tarz uygulamalara itiyor. İşin yandaşa ekmek kapısı açması olayı var birde.
Ekonomik artıları için hasta olmaya değmez bir proje. Yediğimiz içtiğimiz her şey sağlıksız zaten. Üstüne bu tarz tesisler belli hastalıkları daha erken yaşlarda tetiklemeye başlar. Sadece kanser değil bir çok solunum rahatsızlığı baş gösterir bu tarz tesislerin olduğu yerlerde.
Her gün karbonmonoksit,kükürt gazı vs soluyacagiz. Hem verimli arazilerden hemde sagligimizdan olacağız .

Çorak arazilere güneş panelleri, rüzgarlı dağ bayirlara rüzgar tirbunu yapmak daha zor bir iş sanırım! Yada verim düşük.
Problem arkadasin soyledigi gaz maskeli protesto fikri güzel bence .
Tema vakfı ve diğer çevreci örgütlere destek şart. Tribünler sadece futbolun konuşulduğu, izlendiği yerler değildir .
Biz bilinçli ve aydın bir şehiriz. Kolay kolay yapamazlar o santrali buraya.


Gönderen: santi
Gönderi tarihi: 22/Ara/2017 saat 23:44
Alıntı yapılan ProblemES?

matbaya gaz maskesi şekli yaptırp taraftarlar olarak yüzümüze takalım..


-------------
fethi , nihat , ender filelere gönder


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 23/Ara/2017 saat 05:02
Alıntı yapılan matt

Santralin insan sagligina ve dogaya zarari >> http://hayred.net/eskisehir-halkina-acik-mektup/ - http://hayred.net/eskisehir-halkina-acik-mektup/
Bu mektubu kaleme alan Elbistanlı Gazeteci Özgür Topsakal Esgazete'ye konusmus, kendisinin tecrubeleri ve girisimleri bize yol gosterici nitelikte:
"Evrensel Gazetesi için konuyla ilgili önemli haberler yapmıştım. Yaptığım haberler meclise konu oldu, tartışıldı. Bilim adamlarıyla, mağdurlarla ve çevrecilerle görüşmeler yaptım. Greenpeace örgütünü Elbistan'a davet ettim. Bergama Direnişi Lideri Oktay Konyar'ı santrale götürdüm. Bir gazeteci olarak elimden geleni yapmaya çalıştım. Tek başıma fazlasını yapamam takdir edersiniz. Olayı kamuoyuna duyurmak, derdimizi anlatmak benim görevim, gerisi kamuya kalmış bir hadise. Şunu da açıkça ifade edeyim, maalesef Elbistan halkı santrale karşı çok önemli mücadeleler vermedi ve Elbistan’ımızı bu katliama el birliğiyle kurban verdik. Bölgede gördüğüm şuydu; hep bir kurtarıcının gelip bizi kurtarması beklendi. Oysa, bizi kurtaracak olan kendi kollarımızdır."
**
Eskişehirli dostlara naçizane önerim, bu konuda birlik olmaları, örgütlü olmaları. Provokasyonlara gelmemeleri. Parti, siyasi görüş vs. kesinlikle söz konusu edilmemeli. Dediğim gibi bu kimyasal ve radyoaktif gazları sağcı da soluyacak, solcu da. Çocuklarımız soluyacak bu zehri. Eskişehir’in sevilen, sözü geçen isimleri, ünlüleri, siyasileri bu konuda öncülük edebilir. Basın faktörü çok önemli. Kim alanda etkiliyse, sonuna kadar kullanılmalı. Güzel Eskişehir’e kıymalarına izin vermeyin, unutmayın siz istemezseniz yapamazlar.
**
Yazinin tamami https://www.esgazete.com/gundem/termik-santral-yapildigi-takdirde-eskisehir-diye-bir-kenti-unutun-h133888.html - https://www.esgazete.com/gundem/termik-santral-yapildigi-takdirde-eskisehir-diye-bir-kenti-unutun-h133888.html adresinde...


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 23/Ara/2017 saat 08:05
Alıntı yapılan Waddle

Buradan çıkarılacak linyit çok kalitesiz linyit ve bunu temizleyebilecek filtre henüz üretilmedi!
Haklisiniz!
Alpu'daki linyit rezervinin ortalama ust katman isil kalorifik degeri 1950 kcal/kg iken, alt katman isil kalorifik degeri 2150 kcal/kg imis:
https://tr.linkedin.com/pulse/eski%C5%9Fehir-alpu-k%C3%B6m%C3%BCr-yataklar%C4%B1-ve-1080-mwe-yeni-haluk-direskeneli - https://tr.linkedin.com/pulse/eski%C5%9Fehir-alpu-k%C3%B6m%C3%BCr-yataklar%C4%B1-ve-1080-mwe-yeni-haluk-direskeneli
Oysa, standard bir linyitin isitma degeri 4000 ile 8300 Btu/lb arasinda imis:
https://www.thebalance.com/what-is-lignite-1182547 - https://www.thebalance.com/what-is-lignite-1182547
1 kcal/kg = 1.8 Btu/lb oldugu icin 4000->8300 Btu/lb araligi 2222->4611 kcal/kg araligina tekabul ediyor:
http://www.sgs.com.tr/tr-tr/energy/energy-sources/coal/coal-analysis/coal-calculations - http://www.sgs.com.tr/tr-tr/energy/energy-sources/coal/coal-analysis/coal-calculations
Ozetle, Alpu'daki rezervin sahip oldugu kalori degerleri dunya standardinin alt sinirina bile ulasamiyor!


Gönderen: Waddle
Gönderi tarihi: 23/Ara/2017 saat 12:14
Alıntı yapılan matt

Alıntı yapılan Waddle

Buradan çıkarılacak linyit çok kalitesiz linyit ve bunu temizleyebilecek filtre henüz üretilmedi!
Haklisiniz!
Alpu'daki linyit rezervinin ortalama ust katman isil kalorifik degeri 1950 kcal/kg iken, alt katman isil kalorifik degeri 2150 kcal/kg imis:
https://tr.linkedin.com/pulse/eski%C5%9Fehir-alpu-k%C3%B6m%C3%BCr-yataklar%C4%B1-ve-1080-mwe-yeni-haluk-direskeneli - https://tr.linkedin.com/pulse/eski%C5%9Fehir-alpu-k%C3%B6m%C3%BCr-yataklar%C4%B1-ve-1080-mwe-yeni-haluk-direskeneli
Oysa, standard bir linyitin isitma degeri 4000 ile 8300 Btu/lb arasinda imis:
https://www.thebalance.com/what-is-lignite-1182547 - https://www.thebalance.com/what-is-lignite-1182547
1 kcal/kg = 1.8 Btu/lb oldugu icin 4000->8300 Btu/lb araligi 2222->4611 kcal/kg araligina tekabul ediyor:
http://www.sgs.com.tr/tr-tr/energy/energy-sources/coal/coal-analysis/coal-calculations - http://www.sgs.com.tr/tr-tr/energy/energy-sources/coal/coal-analysis/coal-calculations
Ozetle, Alpu'daki rezervin sahip oldugu kalori degerleri dunya standardinin alt sinirina bile ulasamiyor!


Peki kcal/kg kalorifik değerler, bu kadar düşükse bu proje nasıl rantabl olabiliyor? Bu projenin yatırım bedeli kendisini kaç yılda amorti edebilecek?


Gönderen: jaweil
Gönderi tarihi: 23/Ara/2017 saat 12:40
Alıntı yapılan Waddle

Alıntı yapılan matt

Alıntı yapılan Waddle

Buradan çıkarılacak linyit çok kalitesiz linyit ve bunu temizleyebilecek filtre henüz üretilmedi!
Haklisiniz!
Alpu'daki linyit rezervinin ortalama ust katman isil kalorifik degeri 1950 kcal/kg iken, alt katman isil kalorifik degeri 2150 kcal/kg imis:
https://tr.linkedin.com/pulse/eski%C5%9Fehir-alpu-k%C3%B6m%C3%BCr-yataklar%C4%B1-ve-1080-mwe-yeni-haluk-direskeneli - https://tr.linkedin.com/pulse/eski%C5%9Fehir-alpu-k%C3%B6m%C3%BCr-yataklar%C4%B1-ve-1080-mwe-yeni-haluk-direskeneli
Oysa, standard bir linyitin isitma degeri 4000 ile 8300 Btu/lb arasinda imis:
https://www.thebalance.com/what-is-lignite-1182547 - https://www.thebalance.com/what-is-lignite-1182547
1 kcal/kg = 1.8 Btu/lb oldugu icin 4000->8300 Btu/lb araligi 2222->4611 kcal/kg araligina tekabul ediyor:
http://www.sgs.com.tr/tr-tr/energy/energy-sources/coal/coal-analysis/coal-calculations - http://www.sgs.com.tr/tr-tr/energy/energy-sources/coal/coal-analysis/coal-calculations
Ozetle, Alpu'daki rezervin sahip oldugu kalori degerleri dunya standardinin alt sinirina bile ulasamiyor!


Peki kcal/kg kalorifik değerler, bu kadar düşükse bu proje nasıl rantabl olabiliyor? Bu projenin yatırım bedeli kendisini kaç yılda amorti edebilecek?


düşük kalorili kömürlerin tek kullanım alanı zaten termik santrallerdir.başka bir işe yaramazlar.
ama alpuda yeraltı işletmesiyle bu kalitede bir kömürü çıkarmak nekadar ekonomik asıl..açık işletme olsa hadi denir ama yeraltı işletmeri hem maliyetli hemde çok riskli..yeraltı madenciliğinde en risklisi kömürdür.göcük ve gaz patlamalarına çok müsait.
bu kömürlü termik santralin şehrimize hiçbir katkısı olamaz.yapılmasını isteyen haindir.

sene olmuş 2018 tüm dünya yenilenebilir enerjiye yönelirken mevcut iktidar kendi rantları uğruna ülkemizi mahvetmekte..güneş ve rüzgar enerjisi için gereken teknolojiye sahip bir dünyada halen nükleer santral ve kömürlü termik santral yapmak ülkeye millete ihanettir.


Gönderen: akahraman57
Gönderi tarihi: 23/Ara/2017 saat 15:11
termik santrale hayır, yenilenebilir enerjiye evet


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 24/Ara/2017 saat 10:20
Alıntı yapılan jaweil

Alıntı yapılan Waddle

Alıntı yapılan matt

Alıntı yapılan Waddle

Buradan çıkarılacak linyit çok kalitesiz linyit ve bunu temizleyebilecek filtre henüz üretilmedi!
Haklisiniz! Alpu'daki rezervin sahip oldugu kalori degerleri dunya standardinin alt sinirina bile ulasamiyor!
Peki kcal/kg kalorifik değerler, bu kadar düşükse bu proje nasıl rantabl olabiliyor? Bu projenin yatırım bedeli kendisini kaç yılda amorti edebilecek?
düşük kalorili kömürlerin tek kullanım alanı zaten termik santrallerdir. başka bir işe yaramazlar.
Sunu da ekleyeyim: linyit komurunun enerji verimliliginin dusuk olmasi sebebi ile tasima masrafindan kacinilir ve bu Termik Santraller tam da komurun cikarildigi bolgeye kurulurlar.
**
Yine de, bu her yeralti kaynagi bulundugunda, o bolgede isletme izni ve santral kurma yetkisi alinacagi anlamina gelmiyor. Bir sonraki asama uzmanlar tarafindan hazirlanacak olan kapsamli bir fizibilite raporu oluyor ve bu raporda jeolojik yapi, topragin kullanim durumu, su kaynaklari, dogal yasam ve bolge halkinin tercihleri birer birer siralaniyor. Alpu'nun gercekleri (ayni bolgede luletasi uretiminin de olmasi ve bu benzersiz tasin uretimine olumsuz etki, tarima elverisli alanlarin talani, su kaynaklarinin santralin yogun talebine karsilik veremeyecek olmasi, sogutma borularinda isinan suyun dogaya geri verilmesi ile zarar gorecek olan biyocesitlilik, yogun zehirli duman altinda kalacak olan tum canlilar, bolge halkinin ve halihazirda araziyi kullanan ciftcilerin bu projeye onay vermeyecek olmasi) ile hazirlanacak bir raporun (normal sartlarda) bu "santral kurma karari"ni rafa kaldirmasi gerekir.
**
Ancak, bugunku Hurriyet gazetesinde cikan su haber endiselerimi artiriyor, Turkiye'de ya fizibilite raporu hazirlanmiyor, ya da hazirlanan raporlar dikkate alinmiyor:
http://www.hurriyet.com.tr/termik-cehennem-40688123 - http://www.hurriyet.com.tr/termik-cehennem-40688123


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 24/Ara/2017 saat 10:31
Eskisehir sinirlari icerisinde (Mihaliccik'da) bir Termik Santral (Yunus Emre Termik Santrali) mevcutmus:
http://www.enerjiatlasi.com/komur/yunus-emre-termik-santrali.html - http://www.enerjiatlasi.com/komur/yunus-emre-termik-santrali.html
Bu santrali besleyen linyit rezervinin alt isil degeri 2539 kcal/kg imis. Bu deger (bir onceki sayfada yazdigim gibi) Dunya standardlarina gore yine dusuk ancak Alpu'daki rezervden daha yuksek.
Isletmeci firmanin hazirladigi video'yu su link'den izleyebilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=CgZ8hVpzsL4 - https://www.youtube.com/watch?v=CgZ8hVpzsL4


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 25/Ara/2017 saat 00:17
Eskisehir'de kurulmasi planlanan termik santralinin gucu 1080 MW olacakmis:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/24170/eskisehire-1080-mwlik-alpu-termik-santrali-kurulacak.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/24170/eskisehire-1080-mwlik-alpu-termik-santrali-kurulacak.html
Bu termik santralinin boyutu hakkinda bir fikir sahibi olmaniz acisindan asagidaki fotografi paylasmak istedim. Fotograf Amerika'nin Kuzey Dakota eyaletindeki Underwood kasabasi yakinlarinda yeralan Coal Creek Termik Santrali'ni gosteriyor, bu santralin gucu (1141 MW) hemen hemen Alpu'ya yapilmasi planlanan santral ile ayni:


Gönderen: Sipaly
Gönderi tarihi: 25/Ara/2017 saat 10:58
konuyu uplamalıyız bence, önemli konu.

-------------
Sen Cansın


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 28/Ara/2017 saat 08:45
Termik Santrallere monte edilen ve kukurt ile kukurtlu bilesikleri tutmaya yarayan Desulfirizasyon Unitesi cok pahali imis ve muhtemelen Turkiye'nin farkli bolgelerine yapilmasi planlana santralleri yapmayi ve isletmeyi taahhut eden firmalar bu masraftan kacinacak.
Asagidaki sitede soyle carpici bir cumle yeraliyor: "1991’de Çevre Bakanlığı Kemerköy Termik Santralı’nın 1,182 trilyona malolacağını hesaplamış, aynı kaynak desülfürizasyon ünitesinin 1,070 trilyon liraya yapılabileceğini ileri sürmüştür":
http://www.ttb.org.tr/eweb/yatagan/2.html - http://www.ttb.org.tr/eweb/yatagan/2.html
Benim ulastigim bir baska kaynakta da Kuzey Dakota eyaletinin 6 farkli bolgesinde (Underwood, Beulah, Stanton, Center, Mandan ve Spiritwood) yeralan termik santrallerin (en buyugu yukaridaki mesajimda fotografini koydugum ve Eskisehir'e yapilmasi planlanan santral ile ayni kapasitede olan) sadece filtre donanimlari icin 2 milyar Amerikan Dolari ($2.000.000.000) harcandigi yaziyor:
http://ndstudies.gov/energy/level2/module-3-coal/electricity-generation-and-products - http://ndstudies.gov/energy/level2/module-3-coal/electricity-generation-and-products
Sizce kar amaci guden bir firma Eskisehir halkinin sagligi icin boylesi yuklu bir yatirim yapar mi? Bunun da takipcisi olmaliyiz!


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 29/Ara/2017 saat 08:51
Eskişehir Çevre Yaşam Platformu (ESCEP) tarafından termik santrale karşı başlatılan imza kampanyasına destek olmak isteyen vatandaşlar:
- Cuma ve Cumartesi günleri Kanatlı AVM ve İsmet İnönü Caddesi’nde kurulacak olan stantlarda imza atabilecekler.
- Stantlara giderek imza atamayan vatandaşlar ise Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu’nun sosyal medya hesabında elde edebilecekleri dilekçeleri imzaladıktan sonra kent konseylerine teslim edebilecekler.
Kaynak: https://www.esgazete.com/gundem/baskan-kurttan-escepin-kampanyasina-destek-h134498.html - https://www.esgazete.com/gundem/baskan-kurttan-escepin-kampanyasina-destek-h134498.html


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 03/Oca/2018 saat 08:26
Eskişehir Valiliği Eskişehir'e kurulacak termik santralin alt yapısını oluşturacak konuyla ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toprak Koruma Kurulu kurulacak termik santral alanının tarım vasfından çıkartılıp çıkartılmaması konusunu masaya yatırdı. Toplantıya Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak başkanlık etti. Toplantıya Tarım İl Müdürlüğü, Defterdarlık, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, ESOGÜ Ziraat Fakültesi, DSİ, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odası, TEMA temsilcileri katıldı. Yapılan oylama sonrasında 6'ya 4 termik santralin kurulacağı alanın tarım arazisi vasfından çıkartılması yönünde çoğunluk sağlandı. Kararın uygulana bilmesi için 3'te 2 çoğunluk gerekiyordu. Bu oylamaya göre nitelikli çoğunluk sağlanamamış oldu.
Oylamada
- Büyükşehir Belediyesi,
- Ziraat Mühendisleri Odası,
- Ziraat Odası,
- TEMA'nın
"hayır" yönünde oy verdiği öğrenildi.
Kaynak: https://www.esgazete.com/gundem/termik-santral-icin-kritik-toplanti-sonuclandi-h134868.html - https://www.esgazete.com/gundem/termik-santral-icin-kritik-toplanti-sonuclandi-h134868.html


Gönderen: ankeses
Gönderi tarihi: 04/Oca/2018 saat 00:09
Dünyanın elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık %30'u kömürden.
2015 verilerine göre kömürle elektrik üretiminde ilk beş ülke şu şekilde;
Çin
ABD
Hindistan
Japonya
Almanya
Dördüncü sıradaki Japonya 299 TWH, beşinci sıradaki Almanya 263 TWH, Türkiye ise 74 TWH üretim yapıyor.
Bu iki ülkeyi özellikle verdim çünkü ikisi de sanayileşmiş ülkeler ve petrol ve doğalgazları yok.
Başka bir sanayileşmiş ülke de elektrik üretiminin önemli bir kısmını nükleerden sağlayan Fransa. (bu alanda ABD ilk sırada, Fransa ikinci, Rusya üçüncü, Almanya ise 90 TWH ile yedinci sırada)

2015 yılı itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji rüzgar, güneş, bio ve termal için %3 civarında. Hidroelektrik ise %7'nin altında.

Sonuç olarak ne zaman Türkiye'de enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltacak bir adım atılsa birileri, sağlık, çevre vs nedenlerle, insanları kolayca galeyana getirecek söylemlerle karşı çıkar. Kimse çıkıp gelişmiş ülkeler bu işi nasıl yapıyor diye bakmaz.
Ne yazık ki benim de üyesi olduğum Elektrik Mühendisleri Odası istemezükçüler arasında başı çekenlerdendir. Oysa ki bu odanın en yeni teknolojilerin ülkemize getirilmesi konusunda öncü olması beklenir. Büyükerşen ve temsil ettiği zihniyet de bu konuda Elektrik Mühendisleri Odasından farklı değildir.
Diyeceğim o ki bir yatırım yapılacağı zaman tabi ki risklerine bakalım. Ancak ilk önce bu risklerin nasıl minimize edileceğine odaklanalım. Gelişmiş ülkeler bu işi yapıyorlarsa biz de yapabiliriz. Artısını eksisini doğru düzgün analiz etmeden, "hepimizi kanser yapacaklar", "tarım alanlarımızı öldürecekler", "filtreler çok pahalıymış, bunlar kesinlikle takmaz" vb şekilde yaygara koparmak iyi niyetli bir yaklaşım değil.

Paylaştığım verilere ilişkin iki kaynak aşağıda. Vakit bulup daha detay araştırsam emin olun çok daha çarpıcı veriler çıkar ortaya.

kaynaklar:
https://www.worldenergy.org/wp-content/uploads/2016/10/World-Energy-Resources_SummaryReport_2016.10.03.pdf

http://www.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/nuclear-power-in-the-world-today.aspx


Gönderen: ankeses
Gönderi tarihi: 04/Oca/2018 saat 00:44
Alıntı yapmayı beceremediğim için bu mesaj boş çıktı. Bir sonraki mesajda istediğimi yaptım.


Gönderen: ankeses
Gönderi tarihi: 04/Oca/2018 saat 00:46
Alıntı yapılan matt

Termik Santrallere monte edilen ve kukurt ile kukurtlu bilesikleri tutmaya yarayan Desulfirizasyon Unitesi cok pahali imis ve muhtemelen Turkiye'nin farkli bolgelerine yapilmasi planlana santralleri yapmayi ve isletmeyi taahhut eden firmalar bu masraftan kacinacak.
Asagidaki sitede soyle carpici bir cumle yeraliyor: "1991’de Çevre Bakanlığı Kemerköy Termik Santralı’nın 1,182 trilyona malolacağını hesaplamış, aynı kaynak desülfürizasyon ünitesinin 1,070 trilyon liraya yapılabileceğini ileri sürmüştür":
http://www.ttb.org.tr/eweb/yatagan/2.html - http://www.ttb.org.tr/eweb/yatagan/2.html
Benim ulastigim bir baska kaynakta da Kuzey Dakota eyaletinin 6 farkli bolgesinde (Underwood, Beulah, Stanton, Center, Mandan ve Spiritwood) yeralan termik santrallerin (en buyugu yukaridaki mesajimda fotografini koydugum ve Eskisehir'e yapilmasi planlanan santral ile ayni kapasitede olan) sadece filtre donanimlari icin 2 milyar Amerikan Dolari ($2.000.000.000) harcandigi yaziyor:
http://ndstudies.gov/energy/level2/module-3-coal/electricity-generation-and-products - http://ndstudies.gov/energy/level2/module-3-coal/electricity-generation-and-products
Sizce kar amaci guden bir firma Eskisehir halkinin sagligi icin boylesi yuklu bir yatirim yapar mi? Bunun da takipcisi olmaliyiz!



linkteki ifade şu şekilde;

"North Dakota power companies have spent approximately 2 billion dollars ($2,000,000,000) in new technologies to control emissions from the power plants"

İngilizce bilmeyenler için
"North Dakota enerji şirketleri, enerji santrallerinden yayılan zararlı emisyonu kontrol etmek için yeni teknolojilere yaklaşık 2 milyar dolar harcadılar"
şeklinde çevrilebilir.

Bu ifadede kaç şirket olduğu, kaç santral olduğu ve bu paranın ne kadar zaman içinde harcandığı bilgisi yok. Yani üstteki resimde görünen ve Eskişehir'e kurulacak tür bir santral için bu bedelin harcandığı bilgisi bu ifadeden çıkmıyor.

aynı linkten başka bir ifade;

North Dakota's power plants have invested around $1 billion since 2006 in new technology to reduce emissions and increase efficiencies.

Türkçesi:

"North Dakota enerji şirketleri, 2006 yılından bu yana zararlı emisyonu azaltmak ve evrimimi artırmak için 1 milyar dolar civarında yatırım yaptılar"

Bir öncekine göre daha anlamlı bir cümle ve bu cümleler iyi bir şeyler anlatmak için kurulmuş. Amerikalılar bu yatırımları yapıp kar edebiliyorlarsa biz neden etmeyelim?

Ayrıca makalenin tamamı okunduğunda yan ürünlerin sanayide farklı amaçlar için kullanıldığından bahsediyor. Özellikle "fly ash" denen "uçan kül" diye çevirebildiğim yan ürünün inşaat sektöründe kullanılan birçok ürüne katılarak yüksek kalite çimento ve bu çimentodan üretilen ürünlerin üretilmesini sağladığından bahsediyor.

Dahası da var;

"Fly ash is also used to strengthen soil and as a soil stabilizer to prevent soil erosion"

Diyor ki: uçan kül denen malzeme toprağı kuvvetlendiriyor erozyonu önlemek için kullanılıyor.

Bu durumda da TEMA'nın karşı çıkması manidar olmuş :)

Nihayetinde diyeceğim o ki: Bilip bilmeden, kulaktan dolma bilgilerle insanları doldurmayalım. Eğer burada kasıt yoksa gaflet vardır. İkisi de iyi değil.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 04/Oca/2018 saat 01:40
Bana cevap hakki dogmus, hemen cevap vereyim:
ankeses demiski:
Bu ifadede kaç şirket olduğu, kaç santral olduğu ve bu paranın ne kadar zaman içinde harcandığı bilgisi yok. Yani üstteki resimde görünen ve Eskişehir'e kurulacak tür bir santral için bu bedelin harcandığı bilgisi bu ifadeden çıkmıyor.
>> Dikkat ederseniz, ben kac santral olduguna dair bilgiyi yine ayni web sitesinin diger sayfalarini ziyaret ederek bulmus ve yukariya da yazmistim, tekrarliyorum: Kuzey Dakota eyaletinin 6 farkli bolgesinde (Underwood, Beulah, Stanton, Center, Mandan ve Spiritwood) termik santral varmis ve en buyugu de (bir onceki sayfada fotografini paylastigim) Underwood'da olani ve onun kapasitesi de ancak Eskisehir'e yapilacak olan kadar (bu bilgiyi de ayni sayfalari detaylica okursaniz goreceksiniz).
**
ankeses demis ki:
"North Dakota enerji şirketleri, 2006 yılından bu yana zararlı emisyonu azaltmak ve evrimimi artırmak için 1 milyar dolar civarında yatırım yaptılar"
Bir öncekine göre daha anlamlı bir cümle ve bu cümleler iyi bir şeyler anlatmak için kurulmuş. Amerikalılar bu yatırımları yapıp kar edebiliyorlarsa biz neden etmeyelim?
>> Evet, bu 2 milyar Dolarin 1 milyar Dolarini son 10 senede harcamislar. Gelelim can alici noktaya: "Amerikalılar bu yatırımları yapıp kar edebiliyorlarsa biz neden etmeyelim?" Bu filtre teknolojisi Amerikaliya X Dolara maloluyorsa sana 10X Dolara maloluyor, zira teknoloji ona emek harcayana, onu arastirana ve gelistirene ucuz, sana pahali. Nitekim Kemerkoy'e yapilacak santralin desülfürizasyon ünitesinin termik santralin insasina harcanacak meblag ile basabas olduguna dair raporun linkini de vermistim ayni mesajimda. Kisaca, Amerikali o filtreyi her ne pahasina olursa olsun takar ama sen iki kere dusunursun, ucuncude karli olmuyor diye takmazsin. Nitekim, Elbistan'daki kanser vakalari da bu isguzarligimizi gosteriyor (lutfen bu konu basliginin ilk sayfasinda linkini verdigim Elbistanli gazetecinin yazdigi mektubu okuyunuz).
**
ankeses demis ki:
Ayrıca makalenin tamamı okunduğunda yan ürünlerin sanayide farklı amaçlar için kullanıldığından bahsediyor. Özellikle "fly ash" denen "uçan kül" diye çevirebildiğim yan ürünün inşaat sektöründe kullanılan birçok ürüne katılarak yüksek kalite çimento ve bu çimentodan üretilen ürünlerin üretilmesini sağladığından bahsediyor.
>> Tum ulke senelerdir insaat sektorune hizmet ediyor zaten, varsa yoksa bina dikiyoruz, gayri-safi milli hasilamizdan en buyuk payi insaat sektorundekiler aliyor. Biraz da suyumuzu, topragimizi ve sagligimizi dusunmenin vakti gelmedi mi artik? O yan urunler icecegimiz bir bardak temiz sudan daha degerli olabilir mi? Kanser vakalari artinca mi uyanacagiz?
**
ankeses demis ki:
Diyor ki: uçan kül denen malzeme toprağı kuvvetlendiriyor erozyonu önlemek için kullanılıyor.
Bu durumda da TEMA'nın karşı çıkması manidar olmuş :)
>> Espri yapilacak bir konu tartismiyoruz, bilakis sehrimizin geleceginin, insanimizin sagliginin derdindeyiz. TEMA kurulus amaci geregi tarim arazisini koruyacak elbette, aksine hur irade ile hareket etmesi gereken Osmangazi Universitesi Ziraat Fakultesi'nin (muhtemelen siyasi baskiya boyun egip) projeye destek vermesi cok aci.
**
ankeses demis ki:
Nihayetinde diyeceğim o ki: Bilip bilmeden, kulaktan dolma bilgilerle insanları doldurmayalım. Eğer burada kasıt yoksa gaflet vardır. İkisi de iyi değil.
>> Bilip bilmeden yazmak yapacagim en son istir, meslegim geregi de her gun cokca okurum, kucuk bir spor haberi paylasirken bile kaynak yazan birisiyim, bu asilsiz ithaminizi aynen size iade ediyorum.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 04/Oca/2018 saat 07:09
Alıntı yapılan ankeses

Dünyanın elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık %30'u kömürden.
2015 verilerine göre kömürle elektrik üretiminde ilk beş ülke şu şekilde;
Çin - ABD - Hindistan - Japonya - Almanya
Dördüncü sıradaki Japonya 299 TWH, beşinci sıradaki Almanya 263 TWH, Türkiye ise 74 TWH üretim yapıyor.
Bu iki ülkeyi özellikle verdim çünkü ikisi de sanayileşmiş ülkeler ve petrol ve doğalgazları yok.
Başka bir sanayileşmiş ülke de elektrik üretiminin önemli bir kısmını nükleerden sağlayan Fransa. (bu alanda ABD ilk sırada, Fransa ikinci, Rusya üçüncü, Almanya ise 90 TWH ile yedinci sırada)
Bilgiler icin tesekkurler. Ancak 2 tane cok cok onemli konuyu atliyorsunuz:

1- Bu ulkeler adi ustunde "gelismis" ulkeler, siz hic bu ulkelerin filtre sistemlerini monte ederken ucuza kacabilecegini, teknolojilerinin ve imkanlarinin partikul tutmada yetersiz kalabilecegini, santrallerini suyu az, topragi verimli bolgelere kurabileceklerini dusunebiliyor musunuz? Iste sorun burada, bizim ulkemizde bircok sey "ben yaptim, oldu"ya getirilmek isteniyor, CED (Cevresel Etki Degerlendirme) toplantilarinin sonuclari olumsuz olsa bile projeye onay verilebiliyor, dahasi projeler seffaf degil, ne tur filtre takilacak? filtreler devre disi kaldiginda santral calismaya devam edecek mi? atiklar nasil degerlendirilecek? hava ve su kalitesi Dunya standardlarinin altina dusecek mi? bilinmiyor, aciklanmiyor. Ve dogal olarak halkin karar mercilerine guveni yok, isin ucunda rant olunca doganin nasil talan edildigine, insan sagliginin nasil hice sayildigina defalarca sahit olmus bir ulkenin vatandasiyiz.

2- Artik trend degisiyor, bu gelismis ulkelerin tumu kendilerine bir hedef koymus durumda, kimi 2030'da, kimi 2050'de tamamen yenilenebilir enerjiye gecis yapmanin adimlarini atiyorlar. Sizin gibi, ben de bir Amerika, bir de Almanya ornegi vereyim, hem de henuz birkac ay oncesinden:
**Amerika buyuk ulke, sadece Teksas neredeyse Turkiye kadar ve bugun itibari ile Turkiye'de projelendirilmis ya da duyurusu yapilmis termik santral sayisi 60 iken, Amerika'da halihazirda insa edilmekte olan termik santral sayisi 1, evet sadece 1; o da Alaska Universitesi sinirlarina yapilan ve muhtemelen sadece universitenin ihtiyacina cevap verecek olan son derece kucuk olcekli (17 MW) bir komur santrali (haber tarihi: 4 Eylul 2017):
https://www.adn.com/business-economy/energy/2017/09/04/theres-only-one-coal-plant-being-built-in-the-nation-and-its-at-uaf/ - https://www.adn.com/business-economy/energy/2017/09/04/theres-only-one-coal-plant-being-built-in-the-nation-and-its-at-uaf/
**Almanya'ya gelince, Almanya son 20 yilda topraklarini, temiz suyunu komur santrallerine feda etmek yerine temiz enerjiye yatirim yapmis ve tam 200 milyar Dolar harcamis yenilenebilir enerji yatirimlarina. Ve bunun neticesinde enerji fazlaligi bile olmus, halka kullandigi elektrik kadar para oder hale gelmisler. Belcika, Ingiltere, Fransa, Hollanda ve Isvicre'de de benzer durum sozkonusu imis (haber tarihi: 25 Aralik 2017):
https://www.nytimes.com/2017/12/25/business/energy-environment/germany-electricity-negative-prices.html - https://www.nytimes.com/2017/12/25/business/energy-environment/germany-electricity-negative-prices.html

Aklin yolu bir. Zaman degisti, temiz/yenilenebilir enerjiye yatirim yapan halkina neredeyse bedava elektrik verecek konuma geliyor, komurde israr eden ise hem bugununu, hem de gelecegini karartiyor.


Gönderen: serdargül
Gönderi tarihi: 04/Oca/2018 saat 22:21
That's it.


-------------
EDİZ BAHTİYAROĞLU


Gönderen: ankeses
Gönderi tarihi: 05/Oca/2018 saat 00:47
Konuyu bazı gerçekleri önümüze koyup değerlendirmemiz lazım;
1- Türkiye kişi başına enerji üretimi ve tüketiminde gelişmiş ülkelere yaklaşabilmek için yatırım yapmak zorunda.
2- Enerji üretimi için gerekli petrol ve doğalgaz rezervlerimiz yok, bu konuda dışa bağımlıyız.
3- Son yıllarda dışa bağımlılığı azaltmak için önemli yatırımlar yapılıyor ancak halen çok daha fazlasına ihtiyacımız var.
4- Yenilenebilir enerji için hem güneş hem de rüzgar yatırımları son yıllarda desteklendi ve desteklenmeye devam ediyor. Ancak bu kaynakların da bir potansiyeli var toplam ihtiyacım %25'inden fazlasını karşılaması beklenmiyor.
5- Mevcut kaynaklarımızdan hidro-elektrik kapasitemizin sınırlarına yaklaşmış durumdayız, termal potansiyelimiz var henüz değerlendiremediğimiz. Bir de bio-enerji var henüz bizim için yeni olan. Ancak dediğim gibi bu kaynaklar toplam ihtiyacı karşılamaktan çok uzak.
6- Nükleer santral yatırımında çok geride kaldık. Mevcut yatırımlar da kömüre karşı olanların muhalefetine rağmen yürüyor. (her nedense aynı kişiler her türlü yeni yatırıma karşı çıkıyor, doğan medya grubundan ve fox gibi kanallardan da hemen destek buluyorlar)
7- Kullanmadığımız en önemli kaynağımız kömür. Hükümet bu kaynağı kulanma kararı aldı. Eskişehir'deki yatırım da bu kapsamda.
8- Gelişmiş ülkeler zaten mevcut kömür kaynaklarını kullanacak yatırımlarını yapmışlar. Yeni yatırımlarının olmaması bu nedenle. Toplam üretim kapasitelerine bakılırsa bu konu anlaşılır.
9- Enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltmadan tam bağımsız olmamız söz konusu değil. Şu anda Rusya vanaları kapatıp bizim tüm sanayimizi kilitleyebilecek durumda.
10 – Çin çokça enerjiye ihtiyaç duyduğu ve petrol/doğalgaz kaynaklarına erişim yolları ABD ve Rusya tarafından kontrol edildiği için nükleer ve kömüre yüklendi.
11- Dışa bağımlılığı azaltmanın üç yöntemi var; Kömür, Nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları.
11- Ancak bir kesim kömür ve nükleere her şekilde karşı. Yenilenebilir enerji kaynakları da yetersiz. Peki bu durumda çözüm ne?
13- Ülkeyi çözümsüzlüğe zorlamak vatanseverlikle bağdaşır mı?
14- Eskişehir'e yapılacak yatırım şehrimizin gençleri için iş ve aş imkanı anlamına geliyor.
15- Kömür santrallerinin tarım alanlarına etkisini araştırmadım. Bu nedenle bilemiyorum. Ancak önceki sayfalarda paylaşılan kömür santralinin etrafında tarım alanları olduğu çok net görünüyor. Vakit bulabilirsem bu konuyu araştırıp sizinle paylaşacağım.
16- Bence yatırıma karşı çıkmak yerine yatırımın nerede ve nasıl olması gerektiğine odaklanmamız lazım.
17- Nükleer söz konusu olunca "biz işletemeyiz, kesin patlatırız", kömür söz konusu olunca da "filtresini takmayız, kesin kanser oluruz" diyoruz. Bu kendimize güvensizlik durumundan, aşağılık kompleksinden kurtulmamız lazım.
18- Gelişmiş ülkeler sanayileşirken acı tecrübeler yaşamış ve önemli bedeller ödemişler. Bunun sonucunda da gerekli önlemleri geliştirmişler. Biz bu tecrübeleri kullanarak aynı bedelleri ödemeden bu süreci atlatabiliriz.
19- Yine öğrenilmiş çaresizlik örneği olan "onlar bize bu teknolojiyi vermezler, verseler de 10 katına verirler" yaklaşımı var. Sizin niyetiniz düzgünse bu teknolojiyi alacak bir yer muhakkak bulursunuz. S400 füzelerini Rusya'dan aldığımız gibi. Zaman içinde siz de üretirsiniz; insansız hava aracı, helikopter, tank vs ürettiğimiz gibi.
20- matt'in sporla ilgili analizlerini ve paylaşımlarını beğenenlerden ve takip edenlerdendim ama bu konudaki paylaşımlarının yanlı ve yönlendirici olduğunu düşünüyorum. Bana verdiği cevaplar da boş. Hala aynı düşüncedeyim. Örneğin yenilebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretim, içindeki payının %3 olduğu datasını atlamış hala bizi yenilenebilir enerjiye yönlendirmeye çalışıyor. 2 milyar dolar tek santral için gerekliymiş gibi göstererek, bizimkiler 2 milyar dolar yatırımı kesin yapmaz iddiasında bulunmuş; ben itiraz edince sayı aynı linkte diğer sayfalarda var diyor. Bu durum gerekli yatırımın maliyetini abarttığı gerçeğini değiştirmiyor.
     


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 05/Oca/2018 saat 09:06
Alıntı yapılan ankeses

20- matt'in sporla ilgili analizlerini ve paylaşımlarını beğenenlerden ve takip edenlerdendim ama bu konudaki paylaşımlarının yanlı ve yönlendirici olduğunu düşünüyorum. Bana verdiği cevaplar da boş. Hala aynı düşüncedeyim.
Adil bey ben bu konu basligini actigim gunden beri (daha dogrusu bu santal haberini aldigim gunden beri) yapilmamasina tarafim, yani tarafsiz degilim, bunu da saklamiyorum. Kaldi ki, okuyup burada sizlerle paylastigim haberler/gelismeler de ne kadar dogru yolda oldugumu gosteriyor bana.
Alıntı yapılan ankeses

Örneğin yenilebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretim, içindeki payının %3 olduğu datasını atlamış hala bizi yenilenebilir enerjiye yönlendirmeye çalışıyor.
"Su anda otoyollardaki araclarin sadece %3'u elektrikli arac, onun icin elektrikli araclar gelecegimiz olamaz" diyebilir miyiz? 60 tane termik santral projesi hazirlarsan, gunes ve ruzgar enerjisine yatirim yapmazsan elbette yenilenebilir enerjinin toplam enerji kaynaklarina orani %3'lerde kalir. Once kafamizi degistirecegiz, gelecegi gorecegiz, ben de onun mucadelesini veriyorum.
Alıntı yapılan ankeses

2 milyar dolar tek santral için gerekliymiş gibi göstererek, bizimkiler 2 milyar dolar yatırımı kesin yapmaz iddiasında bulunmuş; ben itiraz edince sayı aynı linkte diğer sayfalarda var diyor. Bu durum gerekli yatırımın maliyetini abarttığı gerçeğini değiştirmiyor.
Yine beni ayni yerden vurmaya calisiyorsunuz ve ben yine sabirla ayni cevabi veriyorum: Eger tek bir santrale 2 milyar Dolar harcadiklarini iddia etmek istesem nicin 6 tane termik santralin birden ismini ayni mesajimda, hem de ayni cumle icinde vereyim? Sanki 2 milyar Dolar'i 6'ya bolunce cok kucuk bir meblag cikiyormus gibi ustume geliyorsunuz. Ben soyleyeyim, santral basina 300-350 milyon Dolar cikiyor. Teknoloji transferi, vergisi, ulasim gideri, su bu derken bunun Turkiye'ye maliyeti birkac katini bulur. Siz buna da itiraz ediyorsunuz, "sizin niyetiniz düzgünse bu teknolojiyi alacak bir yer muhakkak bulursunuz" demissiniz, cebinizdeki kucucuk telefonu bile Amerikadakinden kat be kat pahaliya aliyorsunuz, bu ne iyimser, ne romantik bir dusunce boyle, is dunyasinda var mi boyle ikramlar? Bize fuze satmak icin, nukleer santral yapmak icin taahhut alan Rusya'ya domatesimizi bile satamadik, yalan mi?
Bir de benim yazdiklarima "bos" demissiniz, buna cevap bile vermek istemiyorum.


Gönderen: Adnan26
Gönderi tarihi: 05/Oca/2018 saat 12:58
Dogup büyüdügüm ovada (kendim Yakaboyuluyum) termik santrali yapilmasina kesinlikle karsiyim. Kendi topraklarimizda böyle bir yatirima destek vermek ihanetten baska birsey degildir. Yöre halkinin büyük bir cogunlugu karsi cikiyor, sadece iki köy destek veriyor, onlarda topraklarindan satis ile elde edecekleri menfaati düsünerek.

Orada islenecek kömürün kalitesinin düsük oldugu ispatlanmisken, bu israr neden ?


Sevgili Mete, bu konuya gösterdigin duyarliliktan dolayi seni tebrik ederim. Dogru yoldasin, bilenler biliyor.

Hayirli Cumalar

-------------
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yoktu.
Nice elbiseler gördüm, içinde insan yoktu.


Gönderen: gündüzlerli2626
Gönderi tarihi: 05/Oca/2018 saat 23:13

Türkiye zehir soluyor... İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki havası zehirli semtler

Doğahan GİRİTLİOĞLU / ANKARA
05.01.2018 - Hürriyet

Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye’de hava kirliliğinin krize dönüştüğünü açıkladı. 81 ilden sadece 6 ilin havası temiz çıktı. Ankara’da kirliliğin en fazla yaşandığı yer Hacettepe, İbn-i Sina, Yüksek İhtisas, Numune hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı’nın da bulunduğu Sıhhiye oldu. İstanbul’da Esenyurt ve Şirinevler; İzmir’de Gaziemir ve Bayraklı zehir soludu. Havası temiz çıkan 6 il ise Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale oldu. 

Türkiye%20zehir%20soluyor...%20İşte%20İstanbul,%20Ankara%20ve%20İzmirdeki%20havası%20zehirli%20semtler

http://www.hurriyet.com.tr/haberleri/cevre - Çevre ve Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, 2017 yılı http://www.hurriyet.com.tr/haberleri/hava-kirliligi - Hava Kirliliği Raporunu açıkladı. Bozoğlu, “Partikül madde ve kükürt dioksit açısından sadece altı ilimizin havası standartlara uygun. En kirli illerimizin başında ise  İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor. Türkiye’de hava kirliliği problemi krize dönüşmüş durumda. Valilik ve belediyeler acil önlem almalı” dedi.

YAŞAMI TEHDİT EDİYOR
Bozoğlu, Türkiye’nin havasının gittikçe kirlenerek yaşamı tehdit ettiğine dikkat çekti. Bozoğlu, kirli havanın solunum enfeksiyonu, kanser, erken bebek ölümleri, sakat doğumlar ve kitlesel ölümlere neden olduğunu anımsattı. 

DSÖ PARAMETRELERİNE GÖRE
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kirliliğini ölçmek için kullandığı PM10 parametresine göre ölçümleri düzenli yapılan ve 35 günden fazla PM10 DSÖ sınır değerini aşarak kirli kabul edilen iller ise şunlar: İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütayha, Sakarya, Kırklareli, İçel ve Samsun. 

EN KİRLİSİ HASTANE BÖLGESİ 
Baran Bozoğlu, üç büyük kentte havası en kirli yerleri sıraladı ve  bunların nedenlerini şöyle açıkladı: Ankara’nın en kirli yeri hastane bölgesi olan Sıhhiye. Yurttaşlar, sağlık hizmeti almaya, şifa bulmaya gittikleri yerde aslında zehirleniyor. Ankara’daki hava kirliliğinin trafik ve ısınma kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bunda kalitesiz kömür kullanımının etkisi büyük. Kayaş’ta da yüksek tonajlı araçlardan kaynaklı kirlilik yaşanıyor. Keçiören’de ise kirlilik her geçen gün artarak devam ediyor.

BAŞKENT’TE TEMİZ YER YOK
Başkentin kirli olmayan bölgesi ise bulunmuyor. Bunun temel kaynağının Ankara’nın ulaşım politikası olduğu, yani trafik kaynaklı olduğunu görüyoruz. Başkentteki diğer sorun ise kalitesiz kömür kullanımı.

İSTANBUL’DA EN TEMİZ ŞİLE
İstanbul’da sınır değerlerin tüm istasyonlarda yoğun biçimde aşıldığını görüyoruz. İstanbul’un en yüksek nüfusa sahip olan ilçesi Esenyurt, en yüksek hava kirliliğinin de olduğu yer. Yılın 248 günü burada vatandaş kirli hava soluyor. Yine Şirinevler, Aksaray, Başakşehir ve Göztepe havası en kirli yerlerin başında geliyor. İstanbul’un havası en temiz ilçesi ise Şile. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM, İSTANBUL’U KANSER EDEBİLİR
İstanbul’un temel kirlilik kaynağının ise kentsel dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz. İnşaattan kaynaklı toz miktarı artıyor. Kentsel dönüşüm, çevre sorunlarının çözümü için çok iyi planlanması gereken bir süreç. Kentlerin planlanması, hava koridorlarının açılması, az enerji tüketen, kirliliği az olan yeşil binaların yapılması için önemli bir süreç. Ancak biz bu fırsatı kaçırmak üzereyiz. Belediyelerin tozumayı önlemek için gerekli yerlerde ıslatma çalışması yapması, bariyerler kullanması gerekiyor. Aksi durumda kentsel dönüşüm bölgelerinde kanser tehlikesi ortaya çıkıyor. 

İZMİR’DE NEDEN SANAYİLEŞME
İzmir’de de ölçüm yapılan bütün istasyonlarda sınır değerlerinin aşıldığını görüyoruz. Gaziemir ve Bayraklı’da hava kirliliği 2017 yılında pik yaptı, diyebiliriz. Vatandaşlar 365 günün 228’inde kirli hava solumak zorunda kaldı. Karşıyaka’da da yine ciddi bir hava kirliliği artışı görüyoruz. İzmir’in hava kirliliğinin sebebi bölgedeki sanayileşme, trafik ve kalitesiz kömür.

ÇÖZÜM TOPLU TAŞIMA, DENETİM, DOĞALGAZ
Kentlerde toplu taşıma ve raylı sistemler geliştirilmeli. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde sokağa çıkılmasın. Ayrıca hava kirliliğin yoğun olduğu günlerde Valilik ve Belediyeler yurttaşları bilgilendirmeli. Kentsel dönüşüm devletin sıkı denetimi altına alınmalı. Yoksul yurttaşlara kalitesiz kömür yardımı yerine doğalgaz yardımı yapılmalı.

TERMİK SANTRALLER
Kocaeli merkezde yılın yarısından fazlasında kirli hava solunmuş. Bu bölge de sanayi bölgesi ve kömür kullanımı yoksul mahallelerde artıyor. Kahramanmaraş, Kütahya, Zonguldak, Manisa Soma gibi yerlerde ise termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği yaşanıyor.

YATAĞAN’DA 301 GÜN ÖLÇÜM YOK
Muğla Yatağan’da hava kirliliği açısından ölçüm yapılmayan gün sayısı 301 gün.  Yatağan konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Bu illerde  özelleştirilen termik santraller var. Bu santrallere çevre mevzuatına uyum yani bacalarına filtre takma zorunluğu açısından kanun değişikliğiyle 2020 yılına kadar muafiyet sağlandı. İşte sonucunu görüyoruz. Onlar da sonuna kadar kirletme hakkını kullanıyor. İnsanların sağlıklı çevrede yaşama hakkını tesis edecek politikalar ve süreçler yürütülmeli.

AYM İPTAL ETSİN
Bu kanun değişikliğinin Anayasa Mahkemesi  tarafından iptal edilmesini talep ediyoruz. Edirne Keşan, Manisa Soma, Amasya Suluova, Hakkari, Tekirdağ, Ordu Fatsa ve Konya Meram’da kükürt dioksit sorunu devam etmekte. Belediyeler, kalitesiz kömürün vatandaşa verilmesini engellemeli. Yoksul mahallelerde zehir saçan kömür yardımı değil de doğalgaz yardımı yapılmalı.

-------------
O SENE BU SENE


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 05/Oca/2018 saat 23:40
Adil bey;
Alıntı yapılan ankeses

Nükleer söz konusu olunca "biz işletemeyiz, kesin patlatırız", kömür söz konusu olunca da "filtresini takmayız, kesin kanser oluruz" diyoruz. Bu kendimize güvensizlik durumundan, aşağılık kompleksinden kurtulmamız lazım.
demistiniz, pembe gozluklerinizi cikarip bir de buradan buyrun:
Alıntı yapılan gündüzlerli2626

Muğla Yatağan’da hava kirliliği açısından ölçüm yapılmayan gün sayısı 301 gün.  Yatağan konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Bu illerde  özelleştirilen termik santraller var. Bu santrallere çevre mevzuatına uyum yani bacalarına filtre takma zorunluğu açısından kanun değişikliğiyle 2020 yılına kadar muafiyet sağlandı. İşte sonucunu görüyoruz. Onlar da sonuna kadar kirletme hakkını kullanıyor.
Sehrimizin gelecegini boylesine duyarsiz yoneticilerin/isletmecilerin vicdanina mi birakalim?


Gönderen: Sipaly
Gönderi tarihi: 06/Oca/2018 saat 10:21
bunun sağı solu yok, gidin başka şehire yapın santralinizi. pis ellerinizi Eskişehirimizden çekin!

-------------
Sen Cansın


Gönderen: Ahmet
Gönderi tarihi: 06/Oca/2018 saat 22:01
Alıntı yapılan Sipaly

bunun sağı solu yok, gidin başka şehire yapın santralinizi. pis ellerinizi Eskişehirimizden çekin!

Atalarımızn bir lafı vardır. Tutulan döver harmanı diye. Bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanlar bu şehrin insanı kararı da bu insanlar versin. Kimsenin burada yaşayanların kaderiyle, hayatıyla oynamaya hakkı yok. Bu şehir de dahil bu tip projelere destek verenler bir yerde toplanıp belde mi olur, ilçe mi olur bir yerleşim yeri oluştursunlar oraya bu yatırıımları talep edip istedikleri gibi havasını solusunlar. Ha faydası varsa da onların olsun. Biz istemiyoruz. Bu şehire yapılacak yatırıma vali, kurum müdürleri karar veriyor. Kaç tanesinin bu şehirle bağı var. Yarın hepsi gidecek bu ucube ile biz burada kalacağız.


Gönderen: ender_26esk
Gönderi tarihi: 06/Oca/2018 saat 23:11
Hükümet herşeyde demokrat olduğunu ve herşeye milletin karar verdiğini(vereceğini) iddaa ediyor.

O zaman referanduma gidilsin. Eskişehir e sorulsun Evet mi Hayır mı?

Termik Santrale HAYIR!

-------------
Maziyi Savura Savura ES!


Gönderen: jaweil
Gönderi tarihi: 07/Oca/2018 saat 00:57
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye`de 81 ilden sadece 6`sının havasının temiz olduğunu belirtti. Bozoğlu, “Partikül madde ve kükürt dioksit açısından sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale`nin havası standartlara uygun.

Çok yazık olacak şehrimize..


Gönderen: gündüzlerli2626
Gönderi tarihi: 07/Oca/2018 saat 20:41
Gündüzler Dernegi tarafindan düzenlenen Kis Senligi cercevesinde Yakaboyu köyleri termik santrala HAYIR dedi.
https://www.facebook.com/groups/347608525410790/?fref=nf

https://hizliresim.com/p64VRJ">

https://hizliresim.com/Pl3zq7">

https://hizliresim.com/QVXGlG">

https://hizliresim.com/m2lZ5P">



-------------
O SENE BU SENE


Gönderen: forum26
Gönderi tarihi: 07/Oca/2018 saat 22:35
Açık ve net Ameriga bize zararlı ve eski teknolojisini satıp bizi zehirleyip sömürecek...Kendi eski teknolojisini kar ederek bize satacak bize ölüm ve sömürü kalacak.Her sektörde olduğu gibi bilim ve teknolojide ileri olmadığımız sürece ölmeye ve sömürülmeye muhtacız.

-------------
Her zaman her yerde en buyuk Es-Es


Gönderen: forum26
Gönderi tarihi: 07/Oca/2018 saat 22:46
Şimdi şu geride bıraktığımız günlerde Türkiye gelişiyor diyenlere basitçe anlatayım.Şimdi araban şahin-doğan ayağını yerden kesiyor atla deveyle seyahat etmiyorsun ama teknoloji ve bilim senin elinde ve kendini geliştirmek ve Audi veya Mercedese binmek için elindeki şahin-doğanı satman lazım ki buda 3.dünya ülkeleri olan Türkiye gibi ülkelere ihtiyacın var.Biz de şahin-doğan aldık diye sevinelim.Işte 15 yılın özeti bu...

-------------
Her zaman her yerde en buyuk Es-Es


Gönderen: gündüzlerli2626
Gönderi tarihi: 08/Oca/2018 saat 16:12

“Termik santral kentin geleceğini karartır”

Istikbal

İyi Parti tarafından düzenlenen  “İYİ Parti Termik Santrali anlatıyor” konulu panel Taşbaşı Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren İYİ Parti İl Başkanı Arslan Kabukçuoğlu, Eskişehir’in gündeminde olan termik santralle ilgili çalışmaların yapılırken tüm toplumu ve Eskişehir’i ilgilendiren bu konu hakkında partileri olarak kayıtsız kalamadıklarını dile getirdi.
Bu konu ile ilgili olarak Salih Karabacak ve arkadaşları tarafından termik santralin Eskişehir’de ne getirir ne götürür, bunlar hakkında kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifade eden Kabukçuoğlu, emeği geçenlere teşekkür etti.
Kabukçuoğlu’nun konuşmasının ardından İYİ Parti Eğitim ve Ar-ge İl Başkan Yardımcısı ve Makine Mühendisi Salih Karabacak Alpu’ya kurulması planlanan termik santral hakkında detaylı bir sunum yaptı.
Termik santralin son zamanlarda Eskişehir’in en sıcak gündem maddesi olduğuna dikkat çeken Salih Karabacak, “Bilgisi olanın da fikri var. Bilgisi olmayanın da fikri var. Bu konuda çok detaylı araştırmalar yaptık” dedi.
“BAŞLIKLAR ALTINDA İNCELEDİLER”
Termik santral konusunu başlıklar altında incelediklerini ifade eden Karabacak, “Linyit kömürü nedir? Termik santral nedir? Dünya enerjisi konusunda nereye gidiyor? Türkiye enerjide nerede? Türkiye’de termik santraller nerelerde var? Ve buralardaki kirlilikleri paylaşacağım. Şehir şehir kirlilik verilerini göreceksiniz. Hangi şehir temiz, hangi şehir kirli gibi… Alpu ovası ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz. Alpu ovası ne durumda? Ne kadar önemli bizler için bunları anlatacağız. En önemlisi de hayatımızı nasıl etkileyecek onu konuşacağız” dedi.
Linyitin en kalitesiz kömür olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Karabacak, “Genel de termik santrallerde yakıt olarak kullanılıyor. İnsanın değerli olmadığı ülkelerde madenin dibine yapılır” ifadelerini kullandı.
“KİRLİLİK 28’DEN 70’E ÇIKAR”
Dünyanın yenilenebilir enerjiye döndüğünü aktaran Karabacak,” Rüzgar, su ve Güneş enerjisi şuanda dünyanın yöneldiği enerji kaynağı durumunda. Almanya, İngiltere, kuzey ülkeleri çok fazla güneş görmüyor. Bir metre kare bir güneş panelinin Almanya’da üreteceği enerjinin Türkiye’de iki katı üretilebilir. Ancak Almanya’da Güneş’ten elde edilen enerji 40 bin MW iken Türkiye’de 250 mw Almanya şuanda Alpu’da kurulacak termik santralin 37 katı enerjiyi güneşten üretiyor” dedi.
Türkiye’nin Güneş ve Rüzgar enerji üretiminin %6.5 tekabül ettiğini belirten Karabacak, Türkiye’nin hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmesi gerektiğini vurguladı.
%65’lik doğalgaz ve ithal kömür enerjisinde dışa bağımlı olduğunu belirten Karabacak, termik santralin çevreye vereceği zararla ilgili olarak ise “Linyit kömür kullanılan termik santralin bulunduğu il ve ilçelerde partikül madde kirliliğin ortalama 70 puan civarında olduğunu söyledi.
Eskişehir’in Türkiye’nin en temiz çevreli 7 şehrinden biri olduğunu belirten Karabacak. “Termik santral yapıldıktan sonra Eskişehir’in kirlilik seviyesi 28’den 70’e çıkacak” diye konuştu.
“HÜKÜMETİN İKİ KARARI BİRBİRİYLE ÇELİŞİYOR”
Karabacak Alpu Ovası’nın Türkiye’nin en değerli ovalarından biri olduğunu belirterek “51 bin hektarlık bir araziye sahip çok değerli bir ova. Bu ova aslında bizim değil, bizim çocuklarımızın. Atalarımız bize nasıl emanet etti ise bize aynı şekilde torunlarımıza bırakabilmeliyiz. Hükümetimiz 12 12 2016 tarihinde ovaları koruma kararı aldı. Bu kararı alan hükümet termik santrali şimdi ovanın kalbine dikiyor. Bu kararlardan birisi yanlış. Olmaz” diye konuştu.
Termik santralde yıllık yakılacak olan kömür miktarı ile ilgili olarak ise Karabacak, “Eskişehir’de 290 bin hane var. Eskişehir’de her hane senede 22 ton kömür yaksa termik santralin yaktığı kömüre denk gelecek” diye konuştu.
“ALPU OVASI KIRAÇLAŞACAK”
Termik santralin su kaynakları içinde ciddi tehlike olduğunu belirten Karabacak,  “Termik santralin ihtiyaç duyduğu suya barajlar, akarsular yetmeyecek sondaj kurulacak. Yer altı sularımız çekilecek dolayısıyla Alpu Ovası kıraç topraklara dönecek. Ayrıca asit yağmurları toprak ve sudaki hayati bitirecek” dedi.  
“HASTALIKLAR ARTACAK”
Termik santralin Çevre ve doğa sağlığı kadar insan sağlığına da ciddi zararlar vereceğini belirten Karabacak, “Hastalıklar artacak akciğer kanserinin %36’sı, koaha bağımlı ölümlerin %35’i kalp hastalıklarının %24’ü çevre kirliliğinden kaynaklanmaktadır.  Bebeklerde erken doğum, çocuklarda otizm ve zeka geriliği vakaları artacak” diye konuştu.
“ÇÖZÜM”
Temel çözümüm yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olduğunu belirten Karabacak, “Türkiye’de ciddi bir üniversite mezunu işsiz gencimiz var. Bu gençlerimizi çalışma hayatına kazandıracak projeler ile çok rahatlıkla yenilenebilir enerjide atılım yapılabilir” dedi.
Karabacak,  termik santralin yapılması konusunda ısrar edilmesi halinde ise termik santralin 25 kilometre kuzey doğuya çekilmesi halinde Alpu Ovası’na vereceği zararın azaltılabileceğini söyledi.



-------------
O SENE BU SENE


Gönderen: gündüzlerli2626
Gönderi tarihi: 08/Oca/2018 saat 20:13

TERMİK SANTRAL'E BÜYÜK TEPKİ

08 Ocak 2018 Sakarya Gazetesi
TERMİK%20SANTRALE%20BÜYÜK%20TEPKİ%20
https://www.facebook.com/sakaryagazetesi.com.tr/ - -

- - -



Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 10/Oca/2018 saat 08:02
DİSK’e bağlı 3 sendika (Birleşik Metal İş Sendikası, Nakliyat İş Sendikası ve Emekli Sen) yaptıkları ortak açıklamada Tepebaşı İlçesi’nde kurulmak istenen kömürlü termik santraline karşı çıkarak, hiç kimsenin sağlıkla, gelecekle ve çevrenin güzelliği ile oynamasına izin vermeyeceklerini söylediler:
https://www.esgazete.com/gundem/saglimizla-ve-gelecegimizle-oynanmasina-izin-vermeyecegiz-h135448.html - https://www.esgazete.com/gundem/saglimizla-ve-gelecegimizle-oynanmasina-izin-vermeyecegiz-h135448.html


Gönderen: Mer
Gönderi tarihi: 10/Oca/2018 saat 13:45
Alıntı yapılan matt

DİSK’e bağlı 3 sendika (Birleşik Metal İş Sendikası, Nakliyat İş Sendikası ve Emekli Sen) yaptıkları ortak açıklamada Tepebaşı İlçesi’nde kurulmak istenen kömürlü termik santraline karşı çıkarak, hiç kimsenin sağlıkla, gelecekle ve çevrenin güzelliği ile oynamasına izin vermeyeceklerini söylediler:
https://www.esgazete.com/gundem/saglimizla-ve-gelecegimizle-oynanmasina-izin-vermeyecegiz-h135448.html - https://www.esgazete.com/gundem/saglimizla-ve-gelecegimizle-oynanmasina-izin-vermeyecegiz-h135448.html


Matt abi haberlerinle çabanla bu konu başta olmak üzere her konuda kısaca forumda emeğin anlayışın için tebrik eder, teşekkürlerimi iletiyorum abi


Gönderen: champions26
Gönderi tarihi: 10/Oca/2018 saat 20:46
Matt abi ye bende teşekkür ediyorum.
Bu forum sizin sayenizde ayakta duruyor.

Bu forumun kurucuları sanki bırakdılar. Forumun üst haberi bile 2016 yıllarına ait sanırsam.

İsminiz sanırım Mehmet galiba Mehmet abi verdiğiniz emek için teşekkür ediyorum.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 17/Oca/2018 saat 06:58
Sevgili Adnan bey, Mertcan, champions26; ben de sizlere ve ilginize tesekkur ederim.
Enerji Gunlugu adinda bir site var, o sitenin yazarlarindan http://www.enerjigunlugu.net/yazar/83/haluk-direskeneli.html - Haluk Direskeneli "Alpu’ya nasıl bir santral uygun düşer?" baslikli bir yazi yazmis:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/24460/alpuya-nasil-bir-santral-uygun-duser-haluk-direskeneli.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/24460/alpuya-nasil-bir-santral-uygun-duser-haluk-direskeneli.html
Yazinin su bolumleri onemli:
EMEKLİ OLANA KADAR SUSANLAR
Uzakdoğu firmaları rafta hazır (off the shelf) CFB tasarımlarını, her yakıta çözüm, her derde deva olarak, kendi ülke eximbank’larının ucuz finans desteği ile bizim pazara soktular. Çok ucuz fiyatların etkisinde kalan yerli yatırımcıyı ikna ettiler. Uygulanan Çin, Kore, Uzak Doğu tasarımı CFB (circulating fludized bed, dolaşımlı akışkan yatak) teknolojisi bizim yerli kömüre uygun değil. Bu yatırım kararını veren üst yönetim karar vericileri durumun farkındalar. Emekli olana kadar durumu oyalıyorlar, ses çıkarmıyorlar.
**
KONTROLSÜZ PROJE, ESKİŞEHİR İÇİN FELAKET OLUR
Eskişehir kentine 25 km kuş uçuşu mesafede yer alacak termik santral, eğer çevre ekipmanları yetersiz çalışırsa, düzgün ihale şartları altında yapılmazsa, finansörün ve/veya müteahhit firmanın keyfine kalır kontrolsüz yönetilirse Eskişehir kenti için felaket olur. 2-3 yıl sonra bırakıp gidecek Uzak Doğulu bir firmanın eline kaderini bırakmış kontrolsüz bir proje yanlıştır. Bu projenin ana müteahhiti mutlaka denenmiş yetkin tecrübeli bir yerli firma olmalıdır.


Gönderen: champions26
Gönderi tarihi: 25/Oca/2018 saat 13:37
Yönetmeliği değiştirerek termik santralin önünü açtılar
25 Ocak 2018 Perşembe421


Gıda tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, termik santralin kurulacağı Alpu civarındaki arazilerin tarım dışı kullanılmasının resmen yolu açılmış oldu.


Bakanlık tarafından, Tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve planlanmasına dair yönetmeliğin bir maddesinde yapılan değişiklik dünkü resmi gazetede yayınlanarak yüyürlüğe girdi.


Yapılan değişiklikle, yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası c bendi, “Kurulun üye tam sayısı ile toplanması esastır. Ancak zorunluluk halinde en az 6 üye ile toplanabilir. Kurul, kararı en az beşte üç çoğunlukla ve en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanması şartı ile alır. Ancak kamuya ait enerji ve ulaşım yatırımı projelerinde kurul, kararı toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınabilir” şeklinde değiştirildi.


TERMİK SANTRALİN KURULACAĞI ALANIN TARIM DIŞI KULLANILMASININ YOLU AÇILMIŞ OLDU.


Değiştirilen bu yönetmelik maddesi ile Alpu’ya kurulacak olan termik Santral’ın kurulacağı alanın tarım dışı kullanılmasının da önü açılmış oldu.


Hatırlanacağı üzere, Eskişehir’de yapılacak olan termik santral alanının tarım dışı kullanımı konusu Eskişehir il Toprak Koruma Kurulunda görüşülerek oylanmış, kurulun 6 kamu üyesi “Evet” oyu verirken, kurulun 4 Oda temsilcisi “hayır” oyu kullanmıştı.


Atanmışların Evet oyları, söz konusu alanın tarım dışı kullanım izni için gereken üçte 2 çoğunluğu bulmadığı için, söz konusu alanın tarım dışı kullanılamayacağı böylece termik santralin de bu topraklar üzerine kurulamayacağı ortaya çıkmıştı.


Ancak, bakanlık yönetmelik maddesini değiştirdi. Dün resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Termik santral’in kurulacağı alanın tarım dışı kullanılabilmesi için Toprak kurulunda çoğunluk Evet oylarının yeterli olacağı maddesi gelmiş oldu.


Böylece, Alpu’da termik santralin kurulacağı alanın tarım dışı kullanılması özel yönetmelikle aşılmış oldu. Bu durum termik santral kurulmasındaki kararlılığını da bir anlamda ortaya koydu.


Eskişehir Barosunun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması için dava açacağı öğrenildi.
http://www.istikbalgazetesi.com/haber.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=184268 - http://www.istikbalgazetesi.com/haber.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=184268


Gönderen: Sipaly
Gönderi tarihi: 25/Oca/2018 saat 13:53
allah belalarını versin bu şerefizlerin. bi gitmediler başımızdan.

-------------
Sen Cansın


Gönderen: Mer
Gönderi tarihi: 25/Oca/2018 saat 18:18
Yazıklar olsun


Gönderen: Güray26ES
Gönderi tarihi: 25/Oca/2018 saat 18:27
2019 da bunlara oy verin daha koca eskişehir uyan adamlar resmen oynuyor bizle

-------------
Her Zaman Her Yerde En Büyük ESES


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 26/Oca/2018 saat 08:24
Alıntı yapılan matt

Bu ulkeler adi ustunde "gelismis" ulkeler, siz hic bu ulkelerin filtre sistemlerini monte ederken ucuza kacabilecegini, teknolojilerinin ve imkanlarinin partikul tutmada yetersiz kalabilecegini, santrallerini suyu az, topragi verimli bolgelere kurabileceklerini dusunebiliyor musunuz? Iste sorun burada, bizim ulkemizde bircok sey "ben yaptim, oldu"ya getirilmek isteniyor, CED (Cevresel Etki Degerlendirme) toplantilarinin sonuclari olumsuz olsa bile projeye onay verilebiliyor, dahasi projeler seffaf degil, ne tur filtre takilacak? filtreler devre disi kaldiginda santral calismaya devam edecek mi? atiklar nasil degerlendirilecek? hava ve su kalitesi Dunya standardlarinin altina dusecek mi? bilinmiyor, aciklanmiyor. Ve dogal olarak halkin karar mercilerine guveni yok.
Maalesef korktugumuz basimiza geliyor


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 29/Oca/2018 saat 07:35
Asagidaki tablo farkli kaynaklardan enerji uretim maliyetlerinin son 9 yildaki (2009'dan 2017'ye) degisimini gosteriyor. Dikkat ederseniz Nukleer (Nuclear) enerji uretim maliyeti artan bir hizla yukselmeye devam ederken, komurden (Coal) enerji (elektrik) uretiminin maliyeti yerinde sayiyor. Ancak, gunes (Utility Scale-Crytalline) ve ruzgar (Wind) gibi yenilenebilir enerji kaynaklarindan elektrik uretim maliyeti her gecen sene dusuyor:

Bu bilimsel arastirmalarin yenilenebilir enerji kaynaklarindan uretim uzerine yogunlasmasinin bir sonucu ve teknolojinin katkisi ile onumuzdeki senelerde de bu egilim devam edecek muhtemelen.   
Yukaridaki tablo ve ilgili haber su sitede yeraliyor: https://thinkprogress.org/solar-wind-keep-getting-cheaper-33c38350fb95/ - https://thinkprogress.org/solar-wind-keep-getting-cheaper-33c38350fb95/


Gönderen: ender_26esk
Gönderi tarihi: 31/Oca/2018 saat 12:53
Toprak Koruma Kurulunda 6 Evet oyuna karşılık 3 Hayır oyu kullanılmış.

Toprak Koruma Kurulunun aldığı karara bakar mısınız? Böyle bir kararla mı toprağımızı koruyacağız?

Eskişehir halkına sorulsun. Herşeye millet karar vermiyor muydu?

-------------
Maziyi Savura Savura ES!


Gönderen: lig_a
Gönderi tarihi: 31/Oca/2018 saat 14:42
herkes bu termik santrale karsıyken 3-5 siyasi istiyor diye sşehrimizi ateşe atıyorlar

-------------
- E S K İ ş E H İ R S P O R -
|l|lllll|lll||ll||lll|ll||
²¹°³¹°³ ²²² °¹³


Gönderen: ekinoks_26
Gönderi tarihi: 31/Oca/2018 saat 20:54
TERMİK SANTRAL Mİ ÖLÜM SANTRALİ Mİ ?
BİR GÖREV İÇİN BURADA BULUNAN ATANMIŞLARIN EVET DEDİĞİ SANTRAL


1080 MW gücünde olacak Alpu termik santralinin Tepebaşı ilçesi sınırlarında yapılmasına kararı verildi...

Peki şimdi ne olacak;

Santralinde yakıt olarak yılda 6.316.812 ton yerli kömür (linyit) tüketilecek. Dolayısıyla YILDA 1.600.000 ton taban külü ve uçucu kül ile 350.000 ton alçıtaşı olmak üzere toplam 1.950.000 ton ZEHİRLİ ATIK oluşacak...!

Termik santralden çıkan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bırakacak...!

Kükürt dioksit, azot oksit ve partikül madde gibi maddeler içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkileyecek, anormal doğumlara sebep olacak. Yeni doğanlarda gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltacak...!

Artan radon gazı kanser vakalarında artışa neden olacak...!

Santralin bacasından çıkan zehirli gazlar yüzünden asit yağmurları başlayacak ve tarımsal verim düşecek. Ağaçlar kuruyacak. Bölgede hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık imkansızlaşacak...!

Termik santralde kullanılacak bol miktarda su toprağa karışacak ve Eskişehirin zemin suyu ve termal turizm yok olacak...


-------------
KIZIL KARA BİR SEVDA


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 02/Şub/2018 saat 08:25
Çatalağzı (Zonguldak) Belde Belediye Başkanı Adnan Akgün, termik santralin çevreye verdiği zararları Eskişehirli köylülerle paylaştı:
http://www.esgundem26.com/guncel/termik-santral-gercegini-bir-de-baskandan-dinleyin-h13521.html - http://www.esgundem26.com/guncel/termik-santral-gercegini-bir-de-baskandan-dinleyin-h13521.html


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 11/Şub/2018 saat 07:06

- Ingiltere'nin komur uretimi 2012-2016 yillari arasinda (sadece 5 senelik bir surecte) %75 azalmis.
- Buyuk Britanya Adasinda (6'si Ingiltere, 1'i Galler, 1'i Kuzey Irlanda'da olmak uzere) sadece 8 tane termik santral kalmis; Iskocya ve Irlanda Cumhuriyeti'nde calisir vaziyette termik santral kalmamis.
Kaynak: https://www.theguardian.com/business/2017/jul/19/how-coal-lost-power-britain - https://www.theguardian.com/business/2017/jul/19/how-coal-lost-power-britain
Eller aya giderken biz yaya kalmayalim


Gönderen: gündüzlerli2626
Gönderi tarihi: 19/Şub/2018 saat 18:21

Eskişehir Termik Santral'e 'HAYIR' diyecek

Eskişehir'e Kömürlü Termik Santral karşı Eskişehir Deklarasyonunu imzalayan kişi, kurum ve kuruluş tesilcileri 24 Şubat'ta Eskişehir halkı ile birlikte miting düzenleyecek.

Eskişehir%20Termik%20Santrale%20HAYIR%20diyecek



Sıhhiye Meydanı'nda 24 Ocak'ta düzenlenecek olan miting ile ilgili konuşan Sevgi Akmen, “Eskişehir Deklarasyonuna imza atan milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partiler, sendikalar, odalar, vakıflar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olarak; Eskişehir halkının kömürlü santrale karşı yoğun tepkisini dile getirmek amacıyla demokratik hakkımızı kullanarak 24 Şubat Cumartesi günü bir miting gerçekleştireceğiz. 24 Şubat Cumartesi günü saat 13.00’te Sıhhiye Meydanında yapılacak olan ‘Kömürlü Termik Santrali İstemiyoruz’ mitingine, kentimizin geleceğine sahip çıkan duyarlı Eskişehirlileri davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ESHABER

 



-------------
O SENE BU SENE


Gönderen: AzTecK
Gönderi tarihi: 19/Şub/2018 saat 22:43
Fatih mahallesinde oturuyorum.
Son 1 haftadır istisnasız her gün elektrikler 1-2 saat kesiliyor.
Bilerek mi yapıyorlar acaba bu olayı?
İnsanları bezdirip bir şekil bu santrale ikna çabaları mi planlıyorlar yoksa? Varmı başka semtlerde son zamanlarda sürekli elektrik kesintisi?


Gönderen: Güray26ES
Gönderi tarihi: 20/Şub/2018 saat 00:14
Alıntı yapılan AzTecK

Fatih mahallesinde oturuyorum.
Son 1 haftadır istisnasız her gün elektrikler 1-2 saat kesiliyor.
Bilerek mi yapıyorlar acaba bu olayı?
İnsanları bezdirip bir şekil bu santrale ikna çabaları mi planlıyorlar yoksa? Varmı başka semtlerde son zamanlarda sürekli elektrik kesintisi?
Ben Atatürk Bulvarı'nda babam lar Kızılcıklı da oturuyor burlardada kesinti oldu renkdas

-------------
Her Zaman Her Yerde En Büyük ESES


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 02/Mar/2018 saat 08:21
Alıntı yapılan forum26

Açık ve net Ameriga bize zararlı ve eski teknolojisini satıp bizi zehirleyip sömürecek...Kendi eski teknolojisini kar ederek bize satacak bize ölüm ve sömürü kalacak.
Amerika teknolojisini alsak yine iyi, asagidaki habere gore Yunanistan'in PPC (Public Power Corporation) ve Cin'in Shenhua enerji sirketleri ortak girisim (konsorsiyum) ile Alpu'daki Termik Santral ihalesine gireceklermis:
http://www.worldbulletin.net/haberler/198557/greeces-public-power-corp-eyes-expansion-in-turkey - http://www.worldbulletin.net/haberler/198557/greeces-public-power-corp-eyes-expansion-in-turkey
Asagida Cin-Yunan enerji ortakliginin devletler duzeyine tasindigina dair bir haber var. PPC Yunanistan'in en buyuk enerji ureticisi, Shenhua ise Cin'in en buyuk komur ureticisi imis:
http://www.xinhuanet.com/english/2017-11/03/c_136723931.htm - http://www.xinhuanet.com/english/2017-11/03/c_136723931.htm


Gönderen: Adnan26
Gönderi tarihi: 02/Mar/2018 saat 15:05
Yöre halkini otobüslerle Canakkaleye tasiyip yidirip icirip oradaki tesisleri gezdirip getirmekden usanmadilar. Araliksiz calisiyorlar.

Bizim insanimizada zaten bu lazim. Ayni Muhtarlar toplantilari gibi. Gezdir yedir icir. Gelenlerde masallah "etraf ne kadar temiz , anlattiklari gibi degilmis" diye konusunca insan sinirden kafayi yiyecek.

Cahillikte üstümüze yok.

Sayfa güncel kalsin lütfen.

-------------
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yoktu.
Nice elbiseler gördüm, içinde insan yoktu.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 08/Mar/2018 saat 06:49
Osmangazi Universitesi Rektoru Prof. Dr. Hasan Gonen'in aciklamalari:
http://www.istikbalgazetesi.com/haber.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=186325 - http://www.istikbalgazetesi.com/haber.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=186325
Rektorumuz kusura bakmasin ama aciklamalari "ne sis yansin, ne kebap" (ne halki uzeyim, ne de yoneticileri kizdirayim) tadinda olmus.
Oylamaya katilan Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koc "Dağın eteğinde termik santralin kurulacağı bir alan var. Biz bu alanı tarım arazisi olmaktan çıkardık. Bundan sonrası ile biz ilgilenmiyoruz" demis; eger gercekten boyle bir cevap verdiyse tam bir skandal!
- Santral ovaya degil de dagin basina kurulacakmis. Peki santralin hammaddesi olan linyit nereden cikacak?
- Santral ovanin disina kurulsa bile bacasindan cikan dumani ve kulu ile, kullanacagi (ve isitarak dogaya salacagi) su ile bolgenin tarim alanlarina zarar vermeceyek mi?
Oy kullanma yetkisi olan bir kisi, bir sehrin kaderini degistirecek bir sorumlulugu alirken bunlari dusunmemis mi? Ustelik bu kisi sorgulama, derin dusunme, birkac adim ilerisini gorme yetileri ile donanmis olmasi gereken bir meslek erbabi, yani isinin profesoru.
Akilci dusunmesi ve makul kararlar vermesini beklediklerimiz boyle aciklamalar yapiyorlarsa vah halimize...


Gönderen: Güray26ES
Gönderi tarihi: 08/Mar/2018 saat 07:45
hey allahım Yarabbim isteki çoğunluk kurulmasından yana çünkü hepsi akp li adam daki mantığa bak zararlı olsa neden kursunlar her yerde var önlemini almışlardır diyor sabah sabah kâtil ederler insanı

-------------
Her Zaman Her Yerde En Büyük ESES


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 10/Mar/2018 saat 06:40
>> Üç üniteden oluşacak Alpu Termik Santrali’nde yılda 6 milyon 316 bin 812 ton kömür yakılacak ve 8 milyar kilovat/saat elektrik üretilecek. Santral aynı zamanda her yıl yaklaşık 8 milyar kg bir karbondioksit salınımına da sebebiyet verecek. İnşa edilecek 450 futbol sahası genişliğindeki kül depolama tesisindeki küllerin ise rüzgar yoluyla ve yer altına sızarak doğaya karışma riski de var.
>> Santralde yakılacak kömürün Eskişehir tüketiminin tam 83 katı olduğunu ifade eden Büyükerşen, “Her yıl 2 milyon ton zehirli atık ölüm saçacaktır. Bu miktarda bir atığı ne hava ne toprak hiçbir şey kirlenmeden taşıyamaz. Kirlenen toprakta ve bitkilerde de temiz üretim olmaz” şeklinde konuşuyor.
>> Oluşacak gazlar, küller ve atık sular dışında, yeraltında 350 metre derinden çıkarılan kömürün yaratacağı boşluğu aynı sertlikte toprakla doldurmak da mümkün değil. Bu nedenle ileride oluşması muhtemel göçüklerle aynı Konya Ovası’ndaki gibi obruklar oluşması da Alpu’nun tarım arazileri üzerindeki bir diğer tehdit.
**
Tarlasera sitesinde yeralan haberin tamami icin: http://www.tarlasera.com/haber-11456-tarima-komur-karasi-surulmesin! - http://www.tarlasera.com/haber-11456-tarima-komur-karasi-surulmesin!


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 16/Mar/2018 saat 06:53
Alıntı yapılan ankeses

Diyeceğim o ki bir yatırım yapılacağı zaman tabi ki risklerine bakalım. Ancak ilk önce bu risklerin nasıl minimize edileceğine odaklanalım.
Alıntı yapılan Güray26ES

hey allahım Yarabbim isteki çoğunluk kurulmasından yana çünkü hepsi akp li adam daki mantığa bak zararlı olsa neden kursunlar her yerde var önlemini almışlardır diyor sabah sabah kâtil ederler insanı
Ben "sehrimize termik santral kurulursa eger, hepimize gecmis olsun, artik geri donus yok" dusuncesindeyim. Yukarida alintiladigim mesajlardaki soylemler bana gore gercek disi, yani santral bir kez kurulduktan sonra "riskin minimize edilebilecegini" veya "onlemler alinabilecegini" dusunmuyorum.
Simdi sizlerle bugun okudugum bir makaleden onemli bir detay paylasacagim: Yeni teknolojilerle yapilan (ve nispeten yuksek verimli olan) termik santraller, eski teknoloji ile insa edilmis termik santrallerin dogaya saldigi karbon dioksit'in %80'i kadar karbon dioksit saliyormus. Yani endiselerimizde sonuna kadar hakliyiz.     
Makaleye asagidaki baglantidan ulasabilirsiniz:
https://theconversation.com/new-coal-plants-wouldnt-be-clean-and-would-cost-billions-in-taxpayer-subsidies-72362 - https://theconversation.com/new-coal-plants-wouldnt-be-clean-and-would-cost-billions-in-taxpayer-subsidies-72362
Bu isin sakasi ve geri donusu yok - Termik Santral ya-pil-ma-sin.


Gönderen: Güray26ES
Gönderi tarihi: 16/Mar/2018 saat 14:23
Bizde kurulmasın diyoruz ama sağolsun benim işyerinde çalıştığım fanatik akp li arkadaşlarım hep kurulmasından yana hatta devlet önlemini alır merak etme devletten daha mı iyi bileceksin diye nerdeyse kavga edecekler benimle

-------------
Her Zaman Her Yerde En Büyük ESES


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 25/Mar/2018 saat 06:24
İngiltere, ülkenin kuzeydoğusunda yeni açılacak olan kömür madeni için izin başvurusunu sera gazı etkisi ve iklim değişikliğine geri döndürülemez etkisi olacağı gerekçesiyle reddetti:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26562/ingiltere-yeni-komur-ocagi-acma-talebini-reddetti-.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26562/ingiltere-yeni-komur-ocagi-acma-talebini-reddetti-.html
Yukarida bahsi gecen isletmenin potansiyeli yillik 3 milyon ton imis, Alpu'da ise bunun 2 kati (yillik 6.3 milyon ton) linyit yakilmasi planlaniyor:
https://www.dunya.com/ekonomi/eskisehir-alpu-komur-sahasi-ihaleye-cikti-haberi-383517 - https://www.dunya.com/ekonomi/eskisehir-alpu-komur-sahasi-ihaleye-cikti-haberi-383517


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 31/Mar/2018 saat 22:13
Alıntı yapılan ankeses

Çin çokça enerjiye ihtiyaç duyduğu ve petrol/doğalgaz kaynaklarına erişim yolları ABD ve Rusya tarafından kontrol edildiği için nükleer ve kömüre yüklendi.
Ve bunun icin Pekin'de insanlar maskesiz sokaga cikamiyorlar. Iste devlet kaynakli bir twitter hesabindan Pekin'in guncel bir fotografi (tabi binalari gorebilirseniz):
https://twitter.com/chinaorgcn/status/978878437476765699 - https://twitter.com/chinaorgcn/status/978878437476765699
Evet, Pekin kalabalik ve trafik yogunlugunun oldugu bir sehir ama bu hava kirliliginin yarisi termik santrallerden kaynaklaniyormus (asagidaki haberde aynen boyle diyor, ilgili cumle su: "with more than half of China’s pollution coming from coal-fired power stations, ..."):
https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2018/01/economist-explains-19 - https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2018/01/economist-explains-19
Okudugum haber kaynaklarinda cok etkileyici yorumlar var, bir tanesi su ki Pekin'de dogup buyuyen yeni nesil (0-6 yas grubu) gokyuzunun beyaz/gri oldugunu dusunuyormus!


Gönderen: tugra20
Gönderi tarihi: 31/Mar/2018 saat 23:11
Eskişehirli olupta sorgulamayan insanlara gerçekten ayar oluyorum.

-------------
Diren ESES...


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 03/Nis/2018 saat 08:38
Turkiye son 1 senede (Ocak 2017-Ocak 2018) en fazla komure dayali enerji politikasi guden 4. ulke konumuna yukselmis:

Gecen sene 3 farkli bolgede toplam 1130 MW kapasiteli termik santraller insa edilirken, ilan edilen (15410 MW), on izni alinan (19001 MW) ve onaylanan (7349 MW) termik santral projelerinin kapasitesi 42890 MW'a ulasmis.
Kaynak: https://endcoal.org/wp-content/uploads/2018/03/BoomAndBust_2018_r6.pdf - https://endcoal.org/wp-content/uploads/2018/03/BoomAndBust_2018_r6.pdf


Gönderen: eses_erkann
Gönderi tarihi: 03/Nis/2018 saat 13:18
Eskişehirspor bizi kanser etti zaten


Gönderen: Da Da Ding
Gönderi tarihi: 03/Nis/2018 saat 18:22
eskişehir gibi eli yüzü düzgün, akpnin pisliğine bulanmamış bi şehri cezasız bırakmazlar siz merak etmeyin, napıp edip bu santrali buraya kurar pisliğini de bize soluturlar.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 12/Nis/2018 saat 05:51
Portekiz’in yenilenebilir elektrik üretimi ihtiyacını aşmış:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26765/portekizin-yenilenebilir-elektrik-uretimi-ihtiyacini-asti-.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26765/portekizin-yenilenebilir-elektrik-uretimi-ihtiyacini-asti-.html
Hersey dogru bir enerji politikasi takip etmekten geciyor, Portekiz guzel bir ornek olarak onumuzde duruyor, demek ki isteyince oluyormus!


Gönderen: malıçlı
Gönderi tarihi: 13/Nis/2018 saat 16:11
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/greenpeace-uyardi-eskisehirdeki-santral-3-bin-200-erken-olume-neden-olacak/


Gönderen: besyo26
Gönderi tarihi: 14/Nis/2018 saat 13:33
Valiliğin verdiği ÇED ( Çevre Etki Değerlendirme Raporu )gerekli değildir kararı, Büyükşehir Belediyesinin başvurduğu mahkeme sonucunda iptal edilmiştir.

Gerçi bunlar bunun da bir yolunu bulur, oylamada yaptıkları usulsüzlük gibi

-------------
'Meftunuyuz Hayranıyız '


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 25/May/2018 saat 08:25
Ulkemizde gunes enerjisine yatirim yapildigini ve sonuc alindigini gormek guzel; bu yatirimlar Eskisehir icin de ornek teskil edecektir:
Dursunbey Belediyesi bünyesinde hizmete açılan güneş enerji santralinde günlük yaklaşık bin dolar gelir elde ediliyor:
http://balikesiryenigun.com/dursunbey-belediyesi-gunesten-gunluk-1000-dolar-kazaniyor-h22369.html - http://balikesiryenigun.com/dursunbey-belediyesi-gunesten-gunluk-1000-dolar-kazaniyor-h22369.html
Sanayi ve liman kenti olarak adından söz ettiren Kocaeli'de, Kandıra Namazgah Barajı çevresinde kurduğu güneş enerji panelleriyle elektrik üretmeye başlayan Büyükşehir Belediyesi, yılda 4 milyon 470 bin kilovatsaat enerji sağlayacak:
http://www.haberturk.com/sanayi-kenti-gunesten-kazanacak-1974690-ekonomi - http://www.haberturk.com/sanayi-kenti-gunesten-kazanacak-1974690-ekonomi
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Döşemealtı İlçesinde 960 KW kurulu güce sahip 2 adet Güneş Enerjisi Santrali kuracak:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27334/antalya-belediyesi-2-adet-ges-kuracak.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27334/antalya-belediyesi-2-adet-ges-kuracak.html
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, kurduğu güneş enerjisi santrallerine 4 MW daha ekleyerek kurulu gücünü 47 MW’a çıkaracak:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27293/kayseri-osb-gunes-santrallerinin-kapasitesini-artiracak.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27293/kayseri-osb-gunes-santrallerinin-kapasitesini-artiracak.html


Gönderen: muhasara
Gönderi tarihi: 25/May/2018 saat 14:01
Alıntı yapılan matt

Ulkemizde gunes enerjisine yatirim yapildigini ve sonuc alindigini gormek guzel; bu yatirimlar Eskisehir icin de ornek teskil edecektir:
Dursunbey Belediyesi bünyesinde hizmete açılan güneş enerji santralinde günlük yaklaşık bin dolar gelir elde ediliyor:
http://balikesiryenigun.com/dursunbey-belediyesi-gunesten-gunluk-1000-dolar-kazaniyor-h22369.html - http://balikesiryenigun.com/dursunbey-belediyesi-gunesten-gunluk-1000-dolar-kazaniyor-h22369.html
Sanayi ve liman kenti olarak adından söz ettiren Kocaeli'de, Kandıra Namazgah Barajı çevresinde kurduğu güneş enerji panelleriyle elektrik üretmeye başlayan Büyükşehir Belediyesi, yılda 4 milyon 470 bin kilovatsaat enerji sağlayacak:
http://www.haberturk.com/sanayi-kenti-gunesten-kazanacak-1974690-ekonomi - http://www.haberturk.com/sanayi-kenti-gunesten-kazanacak-1974690-ekonomi
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Döşemealtı İlçesinde 960 KW kurulu güce sahip 2 adet Güneş Enerjisi Santrali kuracak:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27334/antalya-belediyesi-2-adet-ges-kuracak.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27334/antalya-belediyesi-2-adet-ges-kuracak.html
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, kurduğu güneş enerjisi santrallerine 4 MW daha ekleyerek kurulu gücünü 47 MW’a çıkaracak:
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27293/kayseri-osb-gunes-santrallerinin-kapasitesini-artiracak.html - http://www.enerjigunlugu.net/icerik/27293/kayseri-osb-gunes-santrallerinin-kapasitesini-artiracak.html


Ankara'da ges kurulum firmasında 100 MW dan fazla tesis yaptık oldukça güzel bir yatırım Eskişehirsporumuza ait 10 tane santral olsa bizi ayakta tutardı.
1 milyon dolara 1 mw kurulum yapılabiliyor. Zamanında Alper'i sattığımız para elimizde olsa çok ciddi gelirimiz olurdu. 7-8 senede yatırım bedelini karşılıyor.Üzerindeki her yıl kar olarak kasamıza girerdi.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 04/Ağu/2018 saat 03:27
Dr. Nejat Tamzok’un “Kömür mü arayalım lityum mu?” başlıklı yazısından:
**
Bundan böyle kömürden elektrik üretecek olanların işleri her yıl biraz daha zorlaşacak. Zaten çevresel baskılar nedeniyle yatırım ve finansman maliyetleri artmakta olan kömür sektörünün yenilenebilir enerjiden elektrik maliyetleriyle rekabet edebilmesi artık son derece güç görünüyor.
Bu eğilim, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerinden de net olarak izlenebiliyor. Buna göre, 2016 yılı itibarıyla rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan elektriğe olan küresel yatırım hacmi kömür, doğalgaz, petrol ve nükleerden elektrik üretimine yönelik toplam yatırımların iki katını geçti. Ajans’a göre, 2025 yılına kadar tüm dünyada yeni eklenen elektrik üretim kapasitesinin yüzde 56’sı yenilenebilir kaynaklara dayalı olacak.
**
Yazının tamamı https://enerjigunlugu.net/icerik/27794/komur-mu-arayalim-lityum-mu-dr-nejat-tamzok.html - https://enerjigunlugu.net/icerik/27794/komur-mu-arayalim-lityum-mu-dr-nejat-tamzok.html adresinde.


Gönderen: serdargül
Gönderi tarihi: 08/Ağu/2018 saat 12:00
sen toryum üzerine çalışan bilimadamlarınıa sahip çıkma, öldürülmesini izle sonra 2018 senesinde gelişmiş ülkelerin 50 yıl önce vazgeçtiği kömürden elektrik üret.
muz cumhuriyeti

-------------
EDİZ BAHTİYAROĞLU


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 13/Ağu/2018 saat 03:42
Alpu termik santrali projesinde yer alan maden alanında, 1. derecede arkeolojik sit alanları var ve arkeolojik sit alanlarında madencilik yapmak yasak:
https://mobile.twitter.com/Greenpeace_Med/status/1021817292240211968/photo/1 - https://mobile.twitter.com/Greenpeace_Med/status/1021817292240211968/photo/1


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 11/Eki/2018 saat 08:06
Kuresel isinmanin Eskisehir'e yansimasi (Kaynak: New York Times gazetesi):

1960 yilinda yilin sadece 4 gununde 90 Fahrenheit (32 C) sicakligi goren Eskisehir'de, yuzyilin sonunda (2099'da) 32 C (ve daha uzeri) sicakligin yasanacagi gun sayisi 31 ile 60 arasinda olacak.


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 13/Eki/2018 saat 19:45
Maalesef kömürden vazgeçemiyoruz. Yaklaşık 38.000 MW yeni kömürlü termik santral planlarına sahip Türkiye, dünyanın en fazla kömürlü termik santral projesine sahip dördüncü ülkesi konumunda:
https://enerjigunlugu.net/icerik/29176/turkiye-dunyanin-en-fazla-komur-projesine-sahip-dorduncu-ulkesi.html - https://enerjigunlugu.net/icerik/29176/turkiye-dunyanin-en-fazla-komur-projesine-sahip-dorduncu-ulkesi.html
Yazida bahsi gecen listenin orjinali su adreste:
https://coalexit.org/sites/default/files/download_public/Coal%20Plants%20by%20Country%20%28MW%29_02Oct2018_urgewald.pdf - https://coalexit.org/sites/default/files/download_public/Coal%20Plants%20by%20Country%20%28MW%29_02Oct2018_urgewald.pdf
Dikkat ederseniz, gelismis ulkelerin bircogunun (tabloda beyaz ile boyali ulkeler) yapim asamasinda komurlu termik santralleri yok.
Ilk 5 sira su sekilde:
1- Cin (259.624 MW)
2- Hindistan (102.699 MW)
3- Vietnam (42.925 MW)
4- Turkiye (37.569 MW)
5- Endonezya (33.107 MW)


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 18/Nis/2019 saat 06:45
Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Can Ayday, hükümetin Alpu’ya kurulmak istenen termik santral projesinden vazgeçmediğini, yetkilendirilen bir kurum tarafından da sondaj çalışmalarına başlanıldığını duyurdu:
http://www.istikbalgazetesi.com/haber18.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=205436 - http://www.istikbalgazetesi.com/haber18.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=205436


Gönderen: serdargül
Gönderi tarihi: 26/Nis/2019 saat 08:04
İnsanları kışkırtıp zorla eyleme çıkartıp sonrada polise dövdürecekler. Eskişehir halkının AKP'li seçmeninin kendilerinin tarafında olma gafletini göstereceklerine inanarak adım adım santrali yapacaklarını düşünüyorlar.

-------------
EDİZ BAHTİYAROĞLU


Gönderen: matt
Gönderi tarihi: 10/May/2019 saat 06:29
Gündüzler Mahallesi’nde Alpu Kömürlü Termik Santrali ve Kömür İşletmesi için yapılan sondaj çalışmalarını yerinde inceleyen Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Yerel Seçimlerde “Alpu Ovası SİT alanı olarak koruma altında. Vatandaşımızın istemediği hiçbir şeyi yapmayacağız” denmesine karşın, seçimler bittikten sonra sondaj çalışmalarına başlanmasını meclis gündemine taşıdı:
http://www.istikbalgazetesi.com/haber18.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=206501 - http://www.istikbalgazetesi.com/haber18.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=206501



Sayfayı yazdır | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2008 Web Wiz - http://www.webwizguide.com