eskisehirspor.com Giriş Sayfası
Forum Forum > ESKİŞEHİRSPOR > Kulüp
  Aktif Konular Aktif Konular
  FAQ FAQ  Forum Arama   Takvim   Kayıt Kayıt  Giriş Giriş

NLP Tekniği İle Etkili Amaç Ve Hedef Belirlemek

 Cevapla Cevapla
Yazar
Mesaj
  Konu Ara Konu Ara  Konu seçenekleri Konu seçenekleri
matador Liste gör
Usta Yazar


Levent
Yaş: 58
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 1206
  Alıntı matador Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Konu: NLP Tekniği İle Etkili Amaç Ve Hedef Belirlemek
    Tarih: 10/Şub/2010 saat 10:15
Günümüzde, Etkili Amaç ve Hedef Belirlemenin her alanda ne kadar önemli bir konu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu konuyu spor veya kulüp başlığına taşırsak ve bizim camiamız açısından önemini düşünürsek, aşağıda açıklanan konu başlıklarını gözden kaçırmamak gerekir. Aksi takdirde her dönem, her sezon veya her ay yeni ve belirsiz hedefler ile sadece kendimizi kandırır veya -en fazla- günü kurtarabiliriz. Bu nedenle hedef ve amaç belirleme işini ciddi olarak ele almalı ve sistematik bir yaklaşım içerisinde nihayete kavuşturmalıyız.
 

NLP,  Nöro Linguistik Programlama sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Türkçede ‘Sinir Dili Programlaması’  şeklinde adlandırılan bu bilim dalı, düşünme, dil ve davranış süreçlerini inceleyerek istenen hedef ve amaçlar doğrultusunda onların daha etkin kullanılması gerektiğini öğreten bir çalışma alanıdır.

NLP’nin özü model almadır,  her alandaki en iyi sonuçlarla, mükemmellikle ilgilenir ve benzer başarı sonuçlarının yeniden üretme imkânı olduğunu savunur. İnsanı bir bilgisayara benzetirsek NLP bu bilgisayarı nasıl kullanacağımızı öğreten bir teknolojidir. Her bireyin sahip olduğu potansiyelin nasıl daha etkin kullanılacağını gösteren modellerden ve stratejilerden oluşur. NLP kişinin kendisiyle ve diğer insanlarla iletişimidir. NLP’yi öğrenen kişi algılarını ve bilgilerini bir zamanlar imkânsız gibi görünen sonuçlara ulaşmak için organize edebilmeyi öğrenir.
 
NLP 1970'li yılların başında, matematikçi Richard Bandler ve dil bilimci John Grinder'in  belirli becerilere sahip olan insanlar ile bu becerilerde ustalaşmış insanlar arasındaki farklılıkları ortaya koyma çalışmalarıyla Kaliforniya’da doğmuştur.

Bandler ve Grinder, mükemmel performansa sahip insanları modellemiş, aynı mükemmelliğe diğer insanların da ulaşabilmeleri için gerekli teknikleri oluşturmuşlardır.

İş dünyasında ağırlıklı olarak Robert Dilts ve John La Valle öncülüğünde ilerleyen NLP, şirket çalışanlarının performanslarını artırmalarına önemli ölçüde destek verdiğinden şirketler tarafından tercih edilmektedir.

NLP, mükemmelliği ve niteliği inceler. Göze çarpan kişi ve organizasyonların bu göz alıcı sonuçları ne şekilde ettiklerini araştırır. Bu yöntemleri diğer insanlar da aynı ya da benzer sonuçlara ulaşmak için kullanabilirler. Bu sürece modelleme denilir.

NLP kişisel ve kurumsal mükemmelliği yakalamanın hem sanatı hem bilimidir. NLP bir sanattır; çünkü herkesin öznel düşünme ve davranma biçimleri vardır ve bunlar – özellikle duygular, tutumlar ve inançlar – tanımlanmaya çalışıldığında oldukça öznel sonuçlar ortaya çıkacaktır. NLP bir bilimdir; çünkü başarılı davranış yöntemlerinden destek alır. Birikimli bir şekilde ilerler.

NLP bizlere başarı ve motivasyon stratejilerini öğretir ve bu stratejileri içselleştirerek beceri haline getirmemizi sağlar. Kendi iletişim stratejilerimizi kullanarak, hem özel hem de iş hayatımızda etkin iletişim kurma becerisi kazandırarak bizim daha mutlu, daha başarılı ve daha güçlü bir hayat yaşamamıza katkıda bulunur. Başarı ve iletişim stratejisini öğretmez, başarılı olma ve etkili iletişim kurma becerisi kazandırır.

NLP en iyi iletişimcileri incelemiş ve insan iletişimindeki sistemsel yapıyı kurmuştur. Mükemmel insanları modelleme yolu ile pratik araç ve metotlar geliştirmiştir. Bu araçlar iş dünyası dahil olmak üzere her alanda kullanılmaktadır.
 

NLP’nin uygulama alanları geniştir. Eğitimde, iş hayatında, sağlıkta, terapide, kişisel ve kurumsal gelişimde, aile içi gelişimde sıklıkla kullanılmaktadır. En belirgin faydaları; Algıların genişlemesi, dilin doğru kullanımı, davranış modellemesi, içimizdeki kaynakların kullanılması, ruh halinin değişmesi, kolay uyum sağlama, korkulardan kurtulma, özgüven, başarıyı yakalama vb. olarak karşımıza çıkmaktadır.

NLP teknikleri bireysel performans geliştirme dışında, bugün çağdaş anlamda bir yönetim tekniği olarak da kullanılmaktadır. NLP’nin kapsadığı içerikler örgütsel değişimden yeni bir örgüt kültürü geliştirmeye, örgütün amaç ve hedeflerinin doğru olarak saptamaya ve bu hedeflere ulaşılabilmesi için gerekli kaynakların yaratılmasına kadar bir dizi örgütsel çalışmayı kapsar.

Bu nedenlerden dolayı bizim bu yazıda NLP konusunda ilgileneceğimiz alan; Sporda Kurumsal Kimlikte Etkili Amaç ve Hedef Belirlemek üzerine olacaktır. Çünkü şu an camiamızda eksikliğini en çok hissettiğimiz ve bir türlü işin içinden çıkamadığımız, neyin, ne zaman, nerede, nasıl, niçin ve kim tarafından yapılması (5N-1K) gerekliliği çok önemli ve kritik bir durum haline gelmiştir. Kulüp yönetimi tarafından hiçbir bilimsel tekniğe dayandırılmadan, her sene veya dönem ortasında o anki şartlara göre kamuoyuna lanse edilen hedeflerin günü kurtarma adına yapıldığı ve hiçbir şekilde altının doldurulamadığı muhakkaktır. Zaten bu nedenle de hedeflere ulaşılamadığı ve artık bu söylemlerin inandırıcılığının kalmadığı da -malesef- aşikârdır.

Hedef ve Amaç Belirleme Becerisi, NLP’nin Temel Felsefesi ve Başarı Döngüsü için vazgeçilmez bir unsurdur. Hedef ve amacını doğru ve tam olarak belirleyen kişi ve kurumlar rakiplerinden öndedir ve başarıya daha yakındır.

Hedef ve amaç belirleyebilmek, kazanılması gereken ve öğrenilebilen bir yetenektir ve çalışılarak kazanılır. İstediği sonuçları bilmeyen, istemediği sonuçlara katlanmak zorunda kalır. Sonuç odaklı düşünmek her profesyonelin kazanması gereken bir uzmanlık yetisidir.

Doğru ve amacına yönelik bir hedef ve amaç belirleyebilmek için kişi ya da kurumlar: Ne istediğini, nerede olduğunu bilmek ve hedefine gitmek için ne tür kaynak ve stratejiye gereksinim olduğunu bilmek ve bunları yaratmak zorundadır.

Kişi ve kurumlar ne istediklerini bilmek kadar, istedikleri sonuçların neresinde olduklarını, daha ne kadar yolu kaldıklarını, bu yolda başka ne yapmaları gerektiğini bilmek ve uygulamak zorundadırlar. Bu süreç Toplam Kalite Yönetimindeki ölçme işlemi gibidir. Ölçülemeyen şeyler yönetilemeyeceği gibi, sezgisel olarak veya ölçümler sonunda hedeflere ne kadar yaklaştığımızı belirlememize yardımcı olacaktır.

Bu yolda hesapta olmayan güçlükler ve yanlışlarda ortaya çıkabilir. Önemli olan bunları farkına varabilmek, esnek konum alarak umutsuz, çaresiz ve başarısız biri olarak kendimizi görmemektir. Bu nedenle yeni denemeleri göze almak cesaretine sahip olmak gereklidir.

Bu bağlamda NLP’de başarı döngüsü aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Ne istediğine karar ver,
  • İsteklerinin sorumluluğunu al, eyleme geç,
  • Hedefin neresinde olduğunu kontrol et.
  • Esnek ol ve hedefe ulaşana kadar denemeye devam et.

Etkili bir amaç ve hedef belirlemek için aşağıdaki sistem hem bireysel hem de kurumsal amaçlar için kullanılabilir. Tekniğin etkili olabilmesi için ayrıntılara özen gösterilmesi gerekir.

  1. Hedefler olumlu, gerçekçi ve açık olarak ifade edilmelidir. Ulaşılabilir olmalı, çıta doğru yere konmalıdır. Ayrıca mutlaka zaman belirtilmelidir. (Belirsiz, olumsuz ve başkaları için konulan hedefler başarısızlığı getirir.)
  2. Hedefin kıstasları en ince ayrıntısına kadar belli olmalı, somutlaştırılmalıdır. Örneğin: Hedefe ulaştığımızı nereden anlayacağız veya hedefe ulaşıldığında neler olacak? kıyaslamaları önceden belirlenmelidir.
  3. Hedef belirlendiğinde uygulamaya başlamaya hazır olunmalıdır. Bu nedenle bu hedef kimi/kimleri etkiler? Nasıl bir değişim gerektirir? Diğer kişi, sistem veya kurumlar ile nasıl bir denge söz konusu olacaktır? Sorularına hazırlıklı olunmalıdır.
  4. Hedef özelleştirilmeli yani ayrıntılı olmalıdır. (Hedefi nerede, kim için, ne zaman, nasıl, hangi şekli ile istiyoruz?)
  5. Hedefi gerçekleştirmek için nelere sahip olduğumuz veya olmamız gerektiğini belirlemek gerekir. Örneğin: Bilgi, yetenek, inanç, maddi kaynaklar, insan, çevre, teknoloji vb.
  6. Kontrol ilkesi mutlaka olmalıdır. Hedefe gidilecek sürecin her aşaması periyodik olarak gözden geçirilmeli, gerektiğinde revizyonlar yapılmalı veya yeni kaynak ihtiyaçları belirlenmelidir.
  7. Hedefin önündeki engeller belirlenmeli yani bir nevi risk analizi yapılmalıdır. Hedefe ulaşılma esnasındaki engeller iyi tespit edilip ortadan kaldırılırsa hedefe ulaşmak çok basit ve kolay olacaktır.
 
ya bir yol bul ya bir yol aç ya da yoldan çekil
Yukarı
matador Liste gör
Usta Yazar


Levent
Yaş: 58
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 1206
  Alıntı matador Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 13/Şub/2010 saat 18:41
Kaynak: AA - 13.02.2010
 
Eskişehirspor Asbaşkanı Gültekin Güvensoy, deplasmanda ilk galibiyetlerini alarak, taraftar ve camialarını sevindirmek istediklerini söyledi.
Güvensoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar günü oynanacak Antalyaspor
maçının Eskişehirspor için final niteliği taşıdığını belirterek, iyi bir oyun sergileyip,
deplasmandan 3 puanla dönmek istediklerini kaydetti.

Eskişehirspor'un Turkcell Süper Lig'deki hedefine kararlı adımlarla ilerlediğini ifade

eden Güvensoy, şöyle konuştu: ''Eskişehirspor'un hedefine adım adım ilerlemesinde
en büyük katkı, teknik heyetimiz ve futbolcularımızın gösterdiği üstün başarıdır. Bunun
yanı sıra takımını 90 dakika hiç susmadan destekleyen büyük Eskişehirspor taraftarı bu
başarıya destek olmaktadır. Hedefleri olan bir takımız.''
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Masum bir demeç gibi görünsede, işin içine hedefler konulduğu için gene ucu açık
kalmış -ve altı doldurulamamış bir açıklama olmuş- her zamanki gibi.
 
Bu konu başlığını açarken de amacım bu tür -belirsiz- demeçlere dikkat çekmek ve
hedef koymanın ne kadar önemli ve ciddi bir iş olduğunu aktarabilmekti. 
 
Öncelikle, hedeflerine ilerleyebilen bir takımız demekle ne kastediliyor? bu soruya bir
cevap bulmak gerekir. Bunun içinde kamuoyu önünde açık yüreklilikle, " Bizim kulübümüz
olarak bu sene veya şu zaman dilimi içerisinde şu kadar hedefimiz var. Hedeflerimizde
şunlardır..." şeklinde paylaşım yapılmalı ve herkesin hedeflerden aynı şeyi anlaması
sağlanmalıdır. Bu birliktelik sağlandıktan sonrada belirtilen hedefleri sık sık değiştirmeden
sonuna kadar arkasında durulması gereklidir. Ondan sonra yukarıda yapılan açıklamalar
bana göre bir değer taşır. Öbür türlü bu konudaki açıklamalar göreceli olur. Yani herkes
hedefi farklı anlar ve ona göre yorumlar. O zamanda bu tür açıklamalarda her zaman
kaos yaşanır.
ya bir yol bul ya bir yol aç ya da yoldan çekil
Yukarı
eses şahin Liste gör
Usta Yazar


K.Şahin ELAGÖZ
Yaş: 68
Katılım: 22/Ara/2007
Yer: ESKİŞEHİR
Online Durum: Offline
Mesajlar: 2709
  Alıntı eses şahin Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 13/Şub/2010 saat 19:30
Haklısınız''Hedefe kararlı adımlarla ilerliyoruz''Hangi hedefe.İlk üçmü?İlk altımı?Şampiyonlukmu?Yemin ederim hedefimizin ne olduğunu ne Güvensoy nede bizler biliyoruz.''Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete'' Confused
Ben 65'ten beri inanıyorum./Seni Yalnız Bırakırız mı sandın?
Yukarı
simurg4844 Liste gör
Deneyimli Yazar


nihat
Yaş: 57
Katılım: 10/Nis/2009
Yer: eskişehir
Online Durum: Offline
Mesajlar: 636
  Alıntı simurg4844 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 13/Şub/2010 saat 20:59
aslında   kulübe  Acar  Baltaş ve Turgay  Biçer gibi   işinin ehli mentör  acilen gerekli.
SENİ YALNIZ BIRAKIR   MIYIZ SANDIN?/ Aklın en büyük yanılgısı, olayları istediğimiz şekilde göstermesidir.
Yukarı
ugur66 Liste gör
Deneyimli Yazar


uğur
Yaş: 58
Katılım: 30/Tem/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 404
  Alıntı ugur66 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 14/Şub/2010 saat 14:37
Üzerinde tartıştığımız konu liderliği ve kurumsallaşmayı da paralelinde düşünmemizi sağlıyor. Son B.E.T. bildirisinde değinilen konular ile bu konunun paralel
düşünülmesi klübümüz için faydalı olacaktır. Her bir madde bir hedef olarak çizilebilir.
Örnek olarak
1- Üyelik sistemimizde ve tüzüğümüzde ....... değişiklikleri yaparak .........'yı hedefliyoruz.
2- Klübe kalıcı gelirleri kazandırmak için  ....... faaliyetlerini ..... tarihine kadar yapacağız.
3- Sportif anlamda ligde 2010-2011 sezonu için Avrupa kupalarına katılmayı hedefliyoruz.
.....
....
gibi sıralamak mümkün. Bunlar hedef olarak açıkladığında ise bu hedeflere ulaşmak için yönetim kurulundaki kişilere gerçek görevleri atanmalı ve takip edilmeli.
Fenerbahçe klübünü her ne kadar sevmesem de hedeflerle yönetim konusunda belli bir yol kat ettiklerini düşünüyorum. Aklımda kalan, 100. yılımızda ... dalda şampiyon olacağız hedefini koyup o yolda medya desteği ve yönetimlerindeki başarılı iş adamlarının katkılarıyla belli bir başarı oranını tutturdular. Yani hedeflerini net ifade ettiler.
 
Eskişehirspor büyük bir camia. Gerçekten ve yürekten istenirse her şey mümkün.
Gittiğin yeri bilmiyorsan vardığın yerin bir önemi yoktur.
 
Lütfen Herkes KIRMIZI KIRMIZI Giysin
Yukarı
 Cevapla Cevapla


Forum Kısayol Forum İzinleri Liste gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu sayfa 0,469 saniyede hazırlanmıştır