eskisehirspor.com Giriş Sayfası
Forum Forum > Diğer > Sohbet / Eğlence / Diğer Konular
  Aktif Konular Aktif Konular
  FAQ FAQ  Forum Arama   Takvim   Kayıt Kayıt  Giriş Giriş

Güzel Türkçemizi güzel kullanalım.

 Cevapla Cevapla Sayfa  <1 1617181920>
Yazar
Mesaj
  Konu Ara Konu Ara  Konu seçenekleri Konu seçenekleri
birinci kaptan Liste gör
Yazar


Ömür Yıldız
Yaş: 46
Katılım: 12/Nis/2009
Yer: Sakarya
Online Durum: Offline
Mesajlar: 110
  Alıntı birinci kaptan Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 07/Eyl/2009 saat 13:38

Sevgili arkadaşlar, bir de; Türkçe'nin korunması ve güzel kullanılması adına buraya birşeyler yazmanız -haddim olmayarak söylüyorum- takdire değer bir davranış. Yalnız, kullanıcı adlarınızı da Türkçe olacak şekilde belirleseydiniz daha iyi olmaz mıydı?

Vatan 26, mekân 54. (Şimdilik)
Yukarı
Mc_PrOdAtOr Liste gör
Usta Yazar


BoŞNaK
Yaş: 36
Katılım: 10/Nis/2009
Yer: GöKMeYDaN
Online Durum: Offline
Mesajlar: 2039
  Alıntı Mc_PrOdAtOr Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 07/Eyl/2009 saat 15:55
Alıntı yapılan birinci kaptan

Sevgili arkadaşlar, bir de; Türkçe'nin korunması ve güzel kullanılması adına buraya birşeyler yazmanız -haddim olmayarak söylüyorum- takdire değer bir davranış. Yalnız, kullanıcı adlarınızı da Türkçe olacak şekilde belirleseydiniz daha iyi olmaz mıydı?

abi yabancı isim olmasının ne sakıncası var?
ULTRAS & A.C.A.B ESparta


Yukarı
birinci kaptan Liste gör
Yazar


Ömür Yıldız
Yaş: 46
Katılım: 12/Nis/2009
Yer: Sakarya
Online Durum: Offline
Mesajlar: 110
  Alıntı birinci kaptan Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 08/Eyl/2009 saat 09:27
Herhangi bir sakıncası var demiyorum Oktay'cığım. Önemli olan Türkçe'mizin doğru kullanılması ve buna gerekli itinânın gösterilmesi. Bu itinâyı hayatının içerisinde ve çalışmalarında gösteren bir kişinin yabancı isim kullanmak gibi şahsî tercihleri olabilir.
Benim düşüncem; kendi anadili için gayret sarfeden bir kişi, işe; kendi kulanıcı adını Türkçeleştirerek başlamalı. Hepsi bu.
Vatan 26, mekân 54. (Şimdilik)
Yukarı
Mc_PrOdAtOr Liste gör
Usta Yazar


BoŞNaK
Yaş: 36
Katılım: 10/Nis/2009
Yer: GöKMeYDaN
Online Durum: Offline
Mesajlar: 2039
  Alıntı Mc_PrOdAtOr Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 08/Eyl/2009 saat 12:23
anladım abicim.. açıklaman için teşekkür ederim.
ULTRAS & A.C.A.B ESparta


Yukarı
Sessiz Liste gör
Usta Yazar


Polat
Yaş: 33
Katılım: 07/Haz/2008
Yer: EStanbul
Online Durum: Offline
Mesajlar: 1699
  Alıntı Sessiz Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 08/Eyl/2009 saat 23:58
Maliye eski bakanı Kemal UNAKITAN,Tepebaşı belediyesi eski başkanı Tacettin SARIOĞLU,Eskişehirspor klübü eski başkanı Nebi HATİPOĞLU
 
 Forumda bazı cümlelerimizde ayrıntılarda olan hatalarımız var.Bunlara bir kaç örnek vererek düzeltmek istedim.Herşey düzgün TÜRKÇE için..
Yukarı
erman_26 Liste gör
Usta Yazar


Erman
Yaş: 33
Katılım: 05/Ağu/2007
Yer: Eskişehir
Online Durum: Offline
Mesajlar: 2654
  Alıntı erman_26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 09/Eyl/2009 saat 00:25
Ben de bu "kulüp,kulüb,klüp,klüb" deyimlerine takılıyorum. Doğrusu kulüp.

Kaynak
: Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi; http://tdkterim.gov.tr/seslisozluk/?kategori=yazimay&kelimesec=041296
Yönetim İSTİFA!
Yukarı
huso_26 Liste gör
Usta Yazar


Hüseyin
Yaş: -
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Türkiye
Online Durum: Offline
Mesajlar: 3664
  Alıntı huso_26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 09/Eyl/2009 saat 00:28
    Kulüb diye biliyordum,bir hoca söylemişti.
Yukarı
Sessiz Liste gör
Usta Yazar


Polat
Yaş: 33
Katılım: 07/Haz/2008
Yer: EStanbul
Online Durum: Offline
Mesajlar: 1699
  Alıntı Sessiz Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 09/Eyl/2009 saat 01:13
Benim yazdığım olmadığı kesin.Doğrusu kulüp sanırım
Yukarı
köfteci Liste gör
Usta Yazar


Hüsnü Önkol
Yaş: 65
Katılım: 01/Ağu/2007
Yer: Germany
Online Durum: Offline
Mesajlar: 10327
  Alıntı köfteci Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 09/Eyl/2009 saat 01:28
Gencler mübarek aksamda misal hos degil ama senelerdir Kulüp olarak geciyor yine siz bilirsiniz....LOL
 
Kral hem ciplak,hem gerzek...
Yukarı
26_26_26 Liste gör
Usta Yazar


A.Yurtsever
Yaş: 61
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Eskişehir mrk.
Online Durum: Offline
Mesajlar: 5583
  Alıntı 26_26_26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 09/Eyl/2009 saat 04:16

LİDERLER TÜRKÇE HOCASINDAN KAÇ NOT ALDI?

 
Doç.Dr. Muhsine Börekçi çokca Osmanlıca kelimeler kullanan Başbakan Erdoğan’ın üzüntü ve öfkesini konuşmalarına yansıttığına dikkati çekerek, “Öğrencim olsaydı 4 - 5 arası not verirdim' dedi.
27 Ekim 2006 Cuma 14:37
ATATÜRK Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Muhsine Börekçi, siyasi parti liderlerinin konuşmalarını Türkçe anlatım açısından değerlendirdi. Siyasetçilerin hiçbir şey söylemeden saatlerce konuştuklarını öne süren Doç.Dr. Börekçi, liderlere Atatürk’ü örnek almalarını istedi. Doç.Dr. Muhsine Börekçi çokca Osmanlıca kelimeler kullanan Başbakan Erdoğan’ın üzüntü ve öfkesini konuşmalarına yansıttığına dikkati çekerek, “Öğrencim olsaydı 4 - 5 arası not verirdim' dedi. Doç.Dr. Börekçi, not olarak 10 üzerinden Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’ya 7, CHP Genel Başkanı Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye 6, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’a ise 5 verdi.
      Doç.Dr. Muhsine Börekçi, ABD’de ve Avrupa ülkelerinde eğitimsiz insanların dillerini yanlış kullandığını; Türkiye’de ise bunun tam tersi bir durumu gözlediğini bildirdi. Doç.Dr. Börekçi, Türkçe’yi Atatürk’ün Nutku’nu okuduktan sonra öğrendiğini vurgulayarak, Türkçe’de yapılan hataları Atatürk’ün Nutku’nu inceledikten sonra daha da iyi fark etmeye başladığını söyledi.
     
     ATATÜRK DÜZGÜN TÜRKÇE İÇİN ÖRNEK
      Atatürk’ün Başöğretmenliğinin kendisinde somutlaştığına değinen Doç.Dr. Börekçi, “Siyasiler konuşmalarında halkın ayarına iniyor. Oysa halkı kendi seviyelerine yetiştirmeleri gerek. Örnek olduklarını unutmamalıdırlar. Atatürk’ün Nutku’nda 10 bin 600 cümle var. Başkalarından aldığı cümleler değil bunlar. Sadece bunlardan kılı kırk yararak üç cümlesinde anlatım bozukluğu tespit edebildik. Bunlar da özne ve yüklem uyumsuzluğuydu. Kitapta yanlış mı yazıldı, onu bilemiyoruz. Atatürk bir asker, aynı zamanda bir devlet adamı ve bir lider. Her şeyden önce kendini iyi yetiştirmiş bir insan. Arka planında mükemmel bir kültür var. Günümüzde liderlerin konuşmalarına genel olarak baktığımızda derinlikten yoksun olduğunu görüyoruz. Yani hiçbir şey söylemeden saatlerce konuşabiliyorlar. Oysa Atatürk’ün her cümlesini derinlemesine analiz edebilir, her seferinde farklı düşüncelere ulaşabilirsiniz. Ülkemizde eğitimli insanlar dili yanlış kullanıyor. Sokakta gezdiğimiz veya bir kahveye girdiğimizde okula gitmemiş birini dinlediğimizde yanlış vurgu, yanlış cümle göremiyorsunuz. Ama eğitimli insanlar yani sanatçılar, aydınlar, siyasetçilerin Türkçesi’ne bakıyorsunuz, teknik hatalar var. Hem de hemen ilk bakışta fark edilecek hatalar. Eğitimli insanların yaptığı bu hatalardan dolayı, biz eğitimciler olarak öncelikle kendimizi sorumlu tutmalıyız“ diye konuştu.
      Doç. Dr. Börekçi, gazetecilerin isteği üzerine siyasi parti liderlerinin konuşmalarını bir dilbilimci olarak şöyle değerlendirdi:
     
     BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN
      “Üslup olarak değerlendirme ölçütleri oluşturursam söyleyiş, diksiyon ve akıcılık olarak 7. Ama içerik, yani derinlik ve genişlik olarak baktığımızda 5 veya 4 verirdim. Hitabet olarak başarılı. Osmanlıca kökenli kelimeler çok daha fazla, Bu tasvip ettiğim bir durum değil. Ama bir seçim. Türkçeleşmiş, Türkçedir mantığından hareket ediyor. Türkçeleşmemiş olan Osmanlıca kelimeleri biraz fazla kullanıyor. Onun Türkçesinde abartılı bir dil kullanmasını eleştiriyorum. Çok sevecen bulmuyorum, öfke gizli gibi geliyor bana. Haksızlık etmek istemem ama konuşmaya başladığı zaman sonuna kadar dinlemek istemiyorum. Duygular yönlendiriyor konuşma tarzını. Üslubunda bunu pek gizleyemiyor. Öfkeli olduğunda öfkesini, üzüntülü olduğunda üzüntüsünü yansıtıyor. Oysa bir liderde duygunun değil aklın izlerini görmek isterim. Akıl önde olması gerekir. Diksiyon ve hitabet olarak baktığımızda aslında başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ama genel çerçevede öğrencim olsaydı 4 ila 5 arasında bir not verirdim.'
     
     CHP GENEL BAŞKANI DENİZ BAYKAL
      “Baykal, bence iyi konuşanlardan biri. Ama son zamanlarda düşünce ifade eden sesleri çok fazla kullanıyor. Cümleler arasında boşluklar bırakıyor. Onun dışında titiz, seçici ve iyi konuştuğunu söyleyebiliriz. İçerik olarak biraz polemik olsa da bilgi temeline dayanıyor. En azında bir şeyler söylemeye çalışıyor. Benden 6 not alır.'
     
     MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ
      “Bazı telaffuz hataları var. Özellikle ekonomi ve Amerika gibi. Kelimeleri yanlış kullanıyor. Bu bir üslup da olabilir. Ama üslubu standart Türkçeye göre yaratacaksınız. Devlet Bahçeli’nin söyleyiş hataları olsa da kelimeleri çok özenli seçiyor. Cümleleri dikkatli kurmaya çalışıyor. Siyasi nutuğun dışında fikir ağırlıklı konuşmalar oluşturmaya çalışıyor. O bakımdan daha üretici diye düşünüyorum. Notum 6.'
     
     DYP GENEL BAŞKANI MEHMET AĞAR
      “Daha çok dinleyici kitlesine göre konuşan bir lider. Onu dinleyenlerin anlayacağı şekilde ve tarzda cümleler kullanıyor. Ama söylediğim gibi genişliği çok fazla olan bir konuşma biçimi ve cümleler derinlikten yoksun. Benden 5 numara alır.'
     
     ANAVATAN PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERKAN MUMCU
      “Başarılı olduğunu söyleyebilirim. Doğru kelimeler kullanmaya özen gösteriyor. Cümlelerine bakıyorum, onlar da oldukça doğru. Tam anlamı ile irdelemedim. Dinlediğimde hemen kulağıma çarpan, tırmalayan Türkçe hataları görmüyorum. Konuşmalarına hazırlandığına inanıyorum. Konuşma bir bilgi temeli zaten. Bilginiz varsa çok fazla zorlanmıyorsunuz. Mumcu’nun Devlet Bahçeli’den artısı da bunlar zaten. Tüm yönleri ile bakıldığında en yüksek notu 7 ile kendisine veriyorum.'
     
     DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH GÜL
      “Beden dilini iyi kullanıyor ve iyi karşılıklar verebiliyor. Kendine karşı yapılan beden muamelelerini iyi karşılayabiliyor. Diplomasi ve o dili iyi bildiğini gösteriyor. ABD Dışişleri Bakanı ile bir buluşması var. ABD Dişişleri Bakanı, Gül'ün elini avuçlarının içine alarak diplomasi lisanında, ‘Ben seni koruyorum. Senden daha büyüyüğüm’ mesajı vermek istedi ama Gül, buna karşılık hemen elini onun üstüne koyarak ‘Sen benim büyüyüğüm değilsin’ karşılığını verdi. Bunu bilmeyen birisi olsaydı bu tavrın altında kalacaktı. Diplomasi dilinde çok iyi ama Türkçe’yi konuşurken bazı yaygın problemleri onda da görebiliyorum.'
     
     ZEKİ MÜREN GİBİSİ YOK
      Sanat dünyasındaki ünlüleri de değerlendiren Doç.Dr. Muhsine Börekçi, Türkçeyi bir zamanlar en iyi Zeki Müren'in konuştuğunu ve bunu öğrencilerine derslerde örnek olarak anlattığını anımsattı. Doç.Dr. Börekçi, günümüzün Bülent Ersoy, Hülya Avşar, Sibel Can ve Gülben Ergen gibi popüler sanatçıların Türkçeyi katlettiğini belirterek, “Belki çok kızacaklar ama onlar iyi ki öğrencim değil. Yoksa hepsi sınıfta kalırdı. Bülent Ersoy’un Osmanlı Türkçesini güzel ve doğru kullandığını düşünmüyorum. Aksine çok abartılı buluyorum. Sesi güzel. Bu bir Allah vergisi ancak bunu Osmanlı Türkçesi ya da Türkçe Türkçe’si ile birleştirdiği zaman çok abartılı ve yapay kaldığını düşünüyorum. Türkçe’de onun sıkça kullandığı ‘Fevkaladenin fevkinde’ diye bir tabir yok. Biz Türkçeyi daha çok Sibel Can’dan, Hülya Avşar’dan ve Gülben Ergen’den öğreniyoruz. Ne yazık ki, şarkılarına baktığınızda da bu ortaya çıkıyor. Bizim sorumluluğumuz onların şarkılarını dinlememeyi gerektiriyor. Programlarının çok izlendiği söyleniyor. Herkes bunun yanlış olduğunu biliyor ama nasıl izleniyor anlamıyorum. Ben bunlara not bile veremem. Çok acil Türkçe dersleri amaları gerekiyor' diye konuştu.

Söz Eskişehir'le başlarsa,EsEs'le biter




Yukarı
 Cevapla Cevapla Sayfa  <1 1617181920>


Forum Kısayol Forum İzinleri Liste gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu sayfa 0,453 saniyede hazırlanmıştır