eskisehirspor.com Giriş Sayfası
Forum Forum > Diğer > Sohbet / Eğlence / Diğer Konular
  Aktif Konular Aktif Konular
  FAQ FAQ  Forum Arama   Takvim   Kayıt Kayıt  Giriş Giriş

Sigara,Alkol Ve Uyuşturucu

 Cevapla Cevapla Sayfa  123 6>
Yazar
Mesaj
  Konu Ara Konu Ara  Konu seçenekleri Konu seçenekleri
semihk Liste gör
Deneyimli Yazar


semih
Yaş: 39
Katılım: 03/Ağu/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 760
  Alıntı semihk Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Konu: Sigara,Alkol Ve Uyuşturucu
    Tarih: 10/Ağu/2007 saat 16:04

Eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe sigara tüketimi azalıyor
İlkokul mezunlarının yüzde 65'i sigara kullanıyor. Bu oran lisansüstü eğitim gören veya mezunlarda yüzde 21'e kadar düşüyor. Gelir seviyesi düştükçe sigara alışkanlığı artıyor. Sigara içme sebepleri arasında en büyük payın arkadaş çevresi olduğu belirlendi.

Ankara Genç İş Adamları Derneği'nin (ANGİAD) başkentte yaptığı anket sonuçları, eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe sigara tüketiminin azaldığını ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, ilkokul mezunlarının yüzde 65'i sigara kullanırken, bu oran lisansüstü eğitim gören ya da mezun olanlarda yüzde 21'e kadar düşüyor. Anket, 9-11 Temmuz 2007 tarihlerinde 1098 kişiyle yüz yüze yapıldı.

Dünyada her yıl 5 milyon insanın sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini hatırlatan ANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman, 2030 yılında sigara tüketiminden kaynaklanan ölümlerin 10 milyonu bulmasının tahmin edildiğini kaydetti. Türkiye'de sigara tüketiminin ciddi boyutlarda olduğuna işaret eden Akman, araştırma sonucunda, sigara kullanımını önlemek amacıyla alınan yasal tedbirlerin hiçbir işe yaramadığının ortaya çıktığını belirterek, bu konuda her türlü girişime destek vereceklerini kaydetti.

Gelir seviyesi düştükçe sigara oranı artıyor

Araştırmada, eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe sigara tüketiminin azalması dikkati çekiyor. Buna göre, ilkokul mezunlarının yüzde 65'i sigara kullanırken bunu yüzde 50 oranıyla ortaokul ve lisede eğitim gören ya da mezun olmuş kişiler takip ediyor. Üniversitede eğitim gören ya da mezun olanların ise yüzde 39'u, lisansüstü eğitim gören ya da mezun olanların ise yüzde 21'i sigara kullanıyor. Gelir düzeylerine bakıldığında da gelir seviyesi düştükçe sigara alışkanlığının arttığı göze çarpıyor. Düşük gelirlilerin yüzde 61'i sigara kullanırken, bu oran, orta gelirlilerde yüzde 48'e, yüksek gelir grubunda ise yüzde 29'a kadar düşüyor.

Araştırmaya katılan erkeklerin yaş grubuna göre sigara kullanım oranına bakıldığında yüzde 59 ile en fazla 20-29 yaş aralığındakilerin sigara içtiği görülüyor. Bunu, yüzde 54 ile 30-39, yüzde 51 ile 50-59, yüzde 49 ile 40-49 yaş grubu erkekler takip ediyor. 15-19 yaş arasındaki gençler ile 60 yaşının üstündekilerde de sigara içme oranı diğer yaş gruplarına yaklaşıyor. Buna göre, gençlerin yüzde 45'i yaşlıların da yüzde 31'i sigara içiyor. Kadınlarda ise yüzde 37 ile 40-49 yaş arasında zirve yapan sigara kullanma alışkanlığı, yaş ilerledikçe azalıyor. 50-59 yaş grubunda oran, yüzde 14'e inerken, 60 yaş üstü kadınların sadece yüzde 4'ü sigara içiyor. Bunları, yüzde 36 oranı ile 30-39, yüzde 33 ile 20-29, yüzde 16 oranı ile 15-19 yaş arasındaki kadınlar izliyor.

Anket sonuçları, kullanıcıların çoğunun sigaranın zararlarını bildiğini gösterdi. Katılımcıların yüzde 66'sı sigaranın sağlığını tehdit ettiğini biliyor. Sigaranın zararları konusunda bilinçsiz olanların oranı ise yüzde 33. Kullanıcıların yüzde 39'u sigara nedeniyle sağlık problemi yaşamadığını savunurken, yüzde 33'ü bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor. Yüzde 26'sı ise sigaraya bağlı sağlık sorunları yaşadığını belirtiyor.

Başlamada arkadaş çevresi aileden etkili

Bu arada ilaç firması Pfizer'ın dünya çapında sigara içenlere yönelik yaptığı araştırmada, sigara içme sebepleri arasında en büyük payın arkadaş çevresi olduğu ortaya çıktı. SUPPORT (Sigara İçme: İnsanların Sigara Hakkında Fikirleri, Görüşleri ve Tepkilerini Anlama) adlı araştırma, ABD, Kanada, Meksika, Fransa, Almanya, İspanya, İsveç, İngiltere, Japonya ve Güney Kore'de 2510 kişiyle görüşülerek yapıldı. Araştırmaya göre sigarayı bir kez bırakmayı deneyenler yüzde 73, üç kez bırakmaya niyet edenler yüzde 51. Sigarayı bırakmayı başaramayanlar arasında bunu kendi iradeleriyle yapmaya çalışanların yüzde 80 olması 'İstersem bir günde bırakırım' sözünü yalanlar nitelikte. Sigara içme sebebi olarak arkadaş çevresini gösterenlerin oranı yüzde 31, ailesini sebep olarak gösterenler yüzde 24'.

İstanbul, Zaman; Ankara, aa

 
 
ayrıca
Beyin tümörlerinin %99’u, Beyin kanamalarının %85’i, Akciğer kanserlerinin %90’ı, Gırtlak kanserlerinin %99’u sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde kırmızı küreciklerin oksijen taşıma kapasitesi 1/6 ilâ 1/3 oranında azalır. Sigara içenlerin vücuduna %15 ilâ %33 daha az oksijen girmektedir. Bu en önce beyin ve kalbin harabiyeti demektir. Tütün dumanında 4000 adet zararlı madde vardır. Sigara içen kadınlar içmeyen kadınlardan 15 yaş fazla ihtiyarlamaktadır. Sigara içen annelerin çocukları,oksijen azlığı sebebiyle geri zekalı olur. Tiryaki hanımların çocuklarında sakatlık ihtimali %65 gibi ciddi bir çizgidedir.  Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır. Erken doğum ve düşüklerin %80’inin sebebi sigaradır. Dünya ülkelerinde çıkan yangınların %70’inden sigara sorumludur. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. 45-50’nin altındaki erkeklerde koroner (kalp)den ölenlerin %80’i sigara kaynaklıdır.

Tütündeki radyoaktif, kurşun ve polonium, radyoaktif parçalar olarak hücreleri mahvetmektedir. Bacak damar tıkanıklıklarının %90’ı sigaradandır.  Günde 1 paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg. is ve katran birikimi olmaktadır.
 
Başkalarının kusurlarını görmeye başladığın an, kendi kusurların için aynanın karşısına geçmen gereken andır.
Yukarı
semihk Liste gör
Deneyimli Yazar


semih
Yaş: 39
Katılım: 03/Ağu/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 760
  Alıntı semihk Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 10/Ağu/2007 saat 16:08
Başkalarının kusurlarını görmeye başladığın an, kendi kusurların için aynanın karşısına geçmen gereken andır.
Yukarı
SRKN Liste gör
Usta Yazar


SRKN
Yaş: 43
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Eskişehir
Online Durum: Offline
Mesajlar: 1369
  Alıntı SRKN Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 10/Ağu/2007 saat 16:12
teşekkür ederim güzel bir konu,gündemde tutulmalı....
bacak kadar cocuklar sigara içiyor artık,hepsini geçtim kızlarda iyice bu işe bulaştı.Bu kimseye yakışmıyor ama hele hele bayanlara hiç yakışmıyor.
ES-ES'i SEV KIRMIZI GİY!
" BİZ BÜYÜK ESES'İZ KIRMIZI ŞİMŞEĞİZ " #esesisevkırmızıgiy
Yukarı
semihk Liste gör
Deneyimli Yazar


semih
Yaş: 39
Katılım: 03/Ağu/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 760
  Alıntı semihk Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 10/Ağu/2007 saat 16:18
Türkiye'de 17 milyon kişi erken ölüm riskiyle karşı karşıya
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rehberde sigara içenlerin içmeyenlere oranla daha erken yaşta hayatını kaybettiği belirtiliyor. Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara içtiği vurgulanan rehbere göre bu kişiler, erken ölüm riskiyle karşı karşıya.
Sigarayı bırakmak göründüğü kadar imkansız değil. Biraz azim yetiyor aslında.
Sağlık Bakanlığı, sigaraya karşı yürütülen mücadele çerçevesinde, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere rehber niteliğinde "Sigara veya Sağlık Konusunda En Sık Sorulan 50 Soru ve Cevap" broşürü hazırladı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir'in katkılarıyla hazırlanan broşür, sigara konusunda sık sorulan 50 soru ile bunların bilimsel cevaplarını içeriyor. Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişinin, yani her beş kişiden ikisinin sigara içtiği bildirilen broşürde, bu oranın erkeklerde yüzde 50-60, kadınlarda da yüzde 20-25 dolayında olduğu belirtildi. Broşürde, sigara içenlerin içmeyenlere göre daha erken yaşta yaşamlarını yitirdikleri belirtilirken, sigara tiryakisi olan bir kişinin sigarayı bırakınca terleme, kalp hızının değişmesi, hazımsızlık, uyku bozukluğu, sinirlilik hali gibi belirtiler gösterebileceği, ancak bu belirtilerin bir hafta içinde azalacağı kaydedildi. Broşürde, sigara alışkanlığının eğitim ve gelir düzeyi az olan kişiler arasında daha fazla olduğu ifade edildi. Broşürde, "Türkiye'de 17 milyon kişinin günde ortalama bir paket sigara içtiği varsayıldığında, her gün 17 milyon paket sigara içildiği hesaplanır. Sigara içenlerin sigara satın almak için harcadıkları para yılda yaklaşık 25 milyar YTL'dir." deniliyor. Sigaranın sağlığa zararı ne kadar süre sonra ortaya çıkar? Sigaranın sağlığa zararı içildiği anda başlar. Dumanın içindeki zararlı maddeler saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir. Sigaranın bütün zararları kalıcı ve sürekli midir? Hayır. Eğer iş işten geçmeden sigara bırakılırsa vücut kendini yenileme fırsatı bulabilir. Sigarayı bırakanlarda özellikle kalp hastalığı ve kanser riskinde azalma olurken, bir yıl geçince kalp krizi riski yarıya iner. On yıl sonra ise kalp hastalığı ve kanser riski sigara içmemiş bir kişi ile eşit düzeye yaklaşır. Sigara dumanı içindeki hangi maddeler hastalık yapar? Dumanda bulunan katranın içinde 4 bin dolayında kimyasal madde vardır. Bu maddeler arasında yer alan asit, alkol aldehit, keton, siyanür ve karbonmonoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi göstererek organlarda tahribat yapar. Kalp hastalıkları, akciğer, gırtlak, mesane, yemek borusu ve rahim kanserleri ile bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın sigaraya bağlı olarak meydana geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Katran ve nikotin miktarı az olan sigaraların da zararı var mıdır? Bu sigaralardan içenlerde de risk çok yüksektir. Ayrıca tiryakiler nikotin ve katranı az olan sigarayı daha fazla sayıda içmektedirler. Mentollü sigaraların riski nasıldır? Mentollü sigaraların riski diğerlerinden farklı değildir. Mentollü sigaralar da sağlık için diğer sigaralar gibi aynı derecede zararlıdır. Sigara içen bir kişi dumanı içine çekmezse yine de sigaranın tehlikesi olur mu? Olur. Sigara dumanı içeriye çekilmese bile temas ettiği dudak, dil, ağız içi, yemek borusu, gırtlak gibi yerlerde tahribata yol açar. Ayrıca duman içeriye çekilmese bile bir miktar duman akciğerlere gider. Filtreler koruyucu mudur? Filtreli sigara içenlerde kanser riski filtresiz sigara içenlere göre biraz daha azdır. Ancak hangi tür filtre kullanılırsa kullanılsın kanser olma riski hiçbir zaman ortadan kalkmamaktadır. Sigara içenler neden öksürür? Sigara dumanı asit özelliktedir. Asit ve duman içindeki başka tahriş edici maddeler öksürüğe yol açar. Soluk borularının içinde yabancı maddelerin nefes yollarına kaçmaması için ince tüycükler vardır. Sigara dumanı bu tüycüklerin hareketini bozar. Böylece yabancı maddelerin nefes yollarına girmesi mümkün olur. Gece sigara içilmediği zaman tüycüklerin hareketi biraz düzelir ve gündüz nefes borularına girmiş olan yabancı maddelerin dışarı atılması amacıyla tüycükler çalışmaya başlar. Böylece öksürük olur. Doğum kontrol hapıyla, sigara kullananların kalp hastalığı tehlikesi mi var? Doğum kontrol hapları bazı kalp hastalıklarının riskini artırabilmektedir. Doğum kontrol hapı kullanan bir kadın aynı zamanda sigara da içiyorsa kalp hastalığı riski daha fazla artmaktadır. Ankara, aa, Anka
25 Şubat 2007, Pazar
Başkalarının kusurlarını görmeye başladığın an, kendi kusurların için aynanın karşısına geçmen gereken andır.
Yukarı
semihk Liste gör
Deneyimli Yazar


semih
Yaş: 39
Katılım: 03/Ağu/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 760
  Alıntı semihk Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 10/Ağu/2007 saat 16:24
İşte uyuşturucunun iğrenç yüzü
 
 
İstanbul'da cahiliye dönemini hatırlatan bir olay yaşandı. Uyuşturucu müptelası bir anne-baba, ağlayan 6 aylık çocuklarını susturmak için koluna beyaz zehir enjekte etti. Fenalaşınca da hastaneye bırakıp kaçtı. Minik Mert Can, 8 aydır yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veriyor.
Ailesinin verdiği uyuşturucu yüzünden gelişimi duran Mert Can, 8 aydır komada. Hemşire ve doktorlar, 2,5 yaşındaki hastalarının bakımına özel önem veriyor.

Mert Can'ın doğumu aslında büyük sevinç vesilesiydi. Ailesi uyuşturucu bağımlısı olmasına rağmen tıp dünyasında ender rastlanan bir şekilde sağlıklı olarak dünyaya geldi. Tarih 2005'in Ocak ayını gösteriyordu. Ancak mutlu günler kısa sürdü. Uyuşturucu, bir aileyi daha felakete sürüklüyordu. Kazandıkları parayı beyaz zehire harcayan Sevinç çifti, bebeklerini ihmal etmeye başladı. 6. ayına giren Mert Can, ihtiyaçları giderilmediği için sürekli ağlıyordu. Tahammül edemeyen anne-baba, susması için çocuğun koluna uyuşturucu enjekte etti.

İstedikleri olmuş, bebek kendinden geçmişti. Ancak saatler geçtikçe küçük yavrunun tavırları değişmeye başladı, Mert Can fenalaşıyordu. Annesi, çocuğu Şişli Etfal Hastanesi'ne götürdü. Acil servise kaydını yaptırdıktan sonra da kayıplara karıştı. İlk muayene ve tahliller, doktorları hayrete düşürdü. Uyuşturucu verilen bebeğin ciğerleri ve beyni tahrip olmuştu. Mert Can'ın tedavisine hemen başlandı, polisler de ailenin peşine düştü. Hastaneye bırakılan adrese giden polisler, eski bir otelle karşılaştı, içeride kimse kalmıyordu. Çocuğun annesinin Bursa doğumlu olduğu ve poliste daha önceden uyuşturucudan iki kaydının bulunduğu belirlendi.

Aylarca aileden haber alınamadığı için Mert Can, Sosyal Hizmetler'e bağlı Bahçelievler Çocuk Yuvası'na verildi. Tedavisi ise Bakırköy Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde devam etti. Talihsiz çocuk, şimdi 2,5 yaşında. Hâlâ iyileşebilmiş değil. Akciğer enfeksiyonları sebebiyle sık sık tıbbî müdahale gördüğü için hayatını yoğun bakımda sürdürüyor. Boğazına açılan delik sayesinde nefes alıyor ve gıdaların midesine enjekte edilmesiyle besleniyor. Gelişimi tamamen durmuş. Hastane yetkilileri, Mert Can'ın enfeksiyon kapma riskinin yüksek olduğu yoğun bakım servisinde kalmasını istemiyor. Mert Can'ın yoğun bakım dışında yaşayabilmesi için aspiratör denilen cihaza ihtiyaç duyuluyor. Hidrosefali rahatsızlığından dolayı etrafı algılamakta zorluk çeken talihsiz çocuk, sadece gönüllü annesinin sesine tepki veriyor. Büyük bir ihtimamla bakılan Mert Can, 2005 yılından beri Bahçelievler Çocuk Yuvası'nda kalıyor.

Nergihan Çelen
Başkalarının kusurlarını görmeye başladığın an, kendi kusurların için aynanın karşısına geçmen gereken andır.
Yukarı
semihk Liste gör
Deneyimli Yazar


semih
Yaş: 39
Katılım: 03/Ağu/2007
Yer: Turkey
Online Durum: Offline
Mesajlar: 760
  Alıntı semihk Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 11/Ağu/2007 saat 18:12
...
Başkalarının kusurlarını görmeye başladığın an, kendi kusurların için aynanın karşısına geçmen gereken andır.
Yukarı
kalender 26 Liste gör
Usta Yazar


Kalender
Yaş: 55
Katılım: 30/Tem/2007
Yer: Bosnia Hercegovina
Online Durum: Offline
Mesajlar: 4693
  Alıntı kalender 26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 11/Ağu/2007 saat 21:33
  21 yıl sigara içtim.17 ocak 2007 tarihinde sigarayı bıraktım,sigarayı herkes bırakabilir,özellikle benim gibi bırakamam diyenler daha çabuk bırakıyor.Bırakmak isteyen arkadaşlar 45 dakikalık bir BİOREZONANS tedavisiyle hemen bırakabilir.
 
http://www.biorezonansankara.com
kalender
Yukarı
Banderas_26 Liste gör
Usta Yazar


ALİ YELTEN
Yaş: 60
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Eskişehir-TR
Online Durum: Offline
Mesajlar: 2834
  Alıntı Banderas_26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 11/Ağu/2007 saat 22:26
Bende 25 yıl içtim,yaklaşık 4 aydır içmiyorum
14 Nisan2007
Herkese sigarayı bırakmasını öneririm.
Önemli olan, hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.     
Yukarı
huso_26 Liste gör
Usta Yazar


Hüseyin
Yaş: -
Katılım: 31/Tem/2007
Yer: Türkiye
Online Durum: Offline
Mesajlar: 3664
  Alıntı huso_26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 11/Ağu/2007 saat 22:28
valla ne sigara ne alkol kullanıyorum,her derde deva olan tek şey iman ve es-es....
Yukarı
tepebaşılı26 Liste gör
Usta Yazar


Necati
Yaş: 54
Katılım: 05/Ağu/2007
Yer: Tepebaşı/Esk.
Online Durum: Offline
Mesajlar: 2065
  Alıntı tepebaşılı26 Alıntı  CevaplaCevapla Direct Link To This Post Tarih: 11/Ağu/2007 saat 23:03
Alıntı yapılan huso_26

valla ne sigara ne alkol kullanıyorum,her derde deva olan tek şey iman ve es-es....
 
abi vallahi çok doğrusun ..Rabbim bizlere salih amel kamil iman nasip etsin.. 15 yıldır içiyorum..bi ara 1 ay kadar bıraktım şu sigara meretini ama olmadı gerisi gelmedi..inanırmısın şimdide bırakırım aman ha diye korkup bırakamıyorumConfusedLOLClown..
 
hay ben senin sigara gibi ,hay seni icat edeniAngryAngry
 
aman arkadaşlarım en iyisi ne biliyomusunuz hiç başlamamak
HER ASALETE BOYUN EĞDİREN SEN DEĞİLMİYDİN?

Yukarı
 Cevapla Cevapla Sayfa  123 6>


Forum Kısayol Forum İzinleri Liste gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu sayfa 0,453 saniyede hazırlanmıştır